Bilmediğiniz herhangi bir numara sizi çaldırıp kapattığı sırada o kişinin acaba gerçekten ihtiyacı olan veya acil bir işi düşen, kaybolan arkadaşınızın size ulaşmaya çalıştığı olma ihtimalini düşündünüz mü? Peki sizi arayan yabancı numaraları hiç merak ediyor musunuz? Hiç merak etmiyor musunuz? Bilinmeyen numara çağrılarının çok büyük bölümüpazarlama şirketlerinden geliyor. Aramalarını istemediğiniz şirketlerden; belki de hiç ilgilenmediğiniz konularda. Ama öte yandan da, telefon rehberinizde kayıtlıolmayan bir numara da olabilir bu. Bu ihtimali dikkate alarak cevap verirsiniz muhtemelen, akabinde da arayan pazarlama kuruluşu çıkar. Buna maruz kalmamak için bilinmeyen numaraları tespit eden akıllı telefon uygulamalarını cihazınıza yükleyebilirsiniz. Sizin için bu uygulamalardan altısını inceledik.

TrapCall

Bu tatbikat hem Apple hem de Android işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. Teltech tarafından üretilmiş. Şirketin merkezi ABD'de New Jersey eyaletinde. Cihazına indirirken ücret ödemiyorsunuz. Ama 'arayan numarayı tespit etme' hizmetinden yararlanmanın maliyeti ayda 5 dolar civarında. Telefonunuz bilinmeyen bir numarayla çaldığında kapat tuşuna iki defa bastığınızda reddediliyor. Uygulama ivedi bir biçimde size arayan numarayı gösteren bir mesaj gönderiyor. Numaranın kullanıldığı adres de sistemin içindeyse size gönderiliyor. Ayrıca istemediğiniz numaralardan oluşan bir 'kara liste'yi engellemenize imkan sağlıyor. Yazılımın tanıtımında açıklama yapan şirketin yönetim kurulu başkanı Meir Cohen, ''Casuslar ya da teknoloji fanatikleri için tasarlanmadı bu tatbikat '' görüşünü dile getiren şirketin yönetim kurulu başkanı Meir Cohen, ''Bilinmeyen numaralar tarafından aranmaktan nefret eder herkes. Hepimiz arayanın kimliğini ve kabul ya da reddetme seçeneğimizin olduğunu bilmek isteriz'' diyor.

TrueCaller

Bu uygulamanın yaratıcısı olan İsveç kuruluşu True Software Scandinavia Avrupa Birliği AB , dünya genelinde 85 milyon kullanıcısı olduğunu diyor . Android, iOS, Blackberry ve Windows işletim sistemleri uygulamaları bedava indirebiliyor. Yazılım internet sitesi aracılığıyla da kullanılabiliyor. Geçmişte tespit edilmiş milyonlarca telefon numarası taranarak işleyen bir sistem. Uygulama, bu numaraları tespit ettikten akabinde , istenmeyen aramaları önlemek için engelleme fonksiyonunu devreye sokuyor. Uygulamanın internet sitesi, arayan numaraya ait fotograf ve yorumları da içeren ek bilgileri de kullanıcıların hizmetine sunuyor.
Editör: TE Bilişim