iPhone ve Android kullanıcılarının, en azından Türkiye dışında yaşayanların Siri veya Google Asistan haricinde yeni bir dijital asistan seçenekleri bulunuyor. Cortana iOS ve Android’e resmen giriş yaptı.

Beta test kullanıcılarının aylar boyunca test ettiği ve geri bildirimde bulunduğu Cortana uygulamasının iOS ve Android versiyonları ABD ve Çin’de yayınlandı. Microsoft Cortana’yı geçen yıl Windows Phone cihazları için sunmuş, bu servis 2015 yılı içinde Windows 10 PC’lere ve akıllı telefonlarına da gelmişti. Servis henüz Türkiye’de resmen kullanılamıyor, ancak Cortana’ya Türkçe desteğinin Windows 10 içinde sunulduğuna dair haberler de ortalıkta dolaşıyor.

Microsoft bu yılın başlarında dijital asistanının Android ve iOS’e geleceğini açıklamıştı. Cortana Windows 10 platformunun ise doğal bileşenleri arasında bulunuyor. Bu yılın başlarında iOS ve Android uygulamalarının beta versiyonları yayınlanmıştı. Her ne kadar Windows tarafındaki kadar zengin ve işlevsel olmasa da,Android ve iOS kullanıcılarına da aralarında spor karşılaşmaları, uçuş bilgileri, hava durumunun da bulunduğu birçok bilgiyi sunuyor.

Windows versiyonundaki birçok özelliği yeni Android ve iOS versiyonlarında görmek mümkün oluyor. Bunların arasında PC ve telefon arasında konum veya zaman tabanlı anımsatıcıları eşzamanlama, bildirimleri alma, telefona gelen çağrıya cevap verilemediğinde bunun için PC’den SMS cevabı gönderme de yer alıyor. Ayrıca kargo gönderileri, uçuş bilgileri, maç sonuçları veya hisse senedi bilgilerini de iOS ve Android uygulamalarında bulmak mümkün oluyor.

Buna rağmen iOS ve Android uygulamalarının yapamayıp da Windows Phone’daki dijital asistanın gerçekleştirdiği bazı işler var. Microsoft’un belirttiğine göre bunlar arasında ayarları değiştirmek veya uygulamaları açmak bulunuyor. Ayrıca dijital asistanı “Hey Cortana” diye seslenip harekete geçirmek de sadece Windows sistemlerde çalışıyor.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, Cortana iPhone ve Android uygulamaları şu an için sadece ABD ve Çin’de çalışıyor. Uygulamalar Türkiye’deki iTunes App Store veya Google Play Store mağazalarında bulunmuyor. Ancak ilerleyen zamanlarda Türkçe’yi de anlayıp konuşmaya başlamasıyla birlikte, diğer ülkelerle birlikte Türkiye’nin de kademeli olarak Cortana’nın kapsamına alınmasını bekleyebiliriz. Böylelikle Windows 10 PC ve mobil cihazlarla birlikte iPhone veya Android telefonlarda da sanal dijital asistandan yararlanmak mümkün olacaktır.

Editör: TE Bilişim