Devlet vatandaşlarını uzaktan izleyebilirmi.Yapılan bir araştırmaya göre evet izleyebilir, nasılmı?Bilgisayar ve internet güvenliğinde uzman iki şirket tarafından yapılan araştırmaya göre ,altmıştan fazla devlet, vatandaşlarını onların akıllı cep telefonları üzerinden izledi.Rusya ve Kanadanın internet uzmanlarının, yaptığı bu araştırma izlenen telefonlardaki vatandaşa ait kısa mesajların ve ona ait tüm e postaların okunduğu yönünde.

Peki bu izleme nasıl yapıldı?sorunun cevabı “Hacking Team”şirketinde saklı,şirketin ürettiği bir program bu akıllı telefonlara uzaktan ulaşmayı ve izlemeyi kolaylaştırıyor.Toronto üniversitesi “Citizen Lab”ve Rus güvenlk firması ünlü “Kaspersky Lab”ayrı ayrı araştırmalar yaptılar,araştırma neticesi gösterdiki altmışı aşkın devlet bu programı kullandı ve kendi vatandaşlarını bu programlar aracılığıyla izledi.

Telefonunuzda şifreleme olsa bile tek bir ana ekran üzerinden tüm cihazlara ulaşabilme imkanı sunan bir bir italyan şirketi mevcut.Şirketin müşterilerine sunduğu imkanla uzaktan bile olsa istediğiniz kişinin telefonundaki kısa mesajları okumak ve e postalarına erişmek mümkün oluyor, hatta GPS sistemi ile nerde bulunduğuna dair bilgiye ulaşmakta zor değil.Aynı sistemle kişinin “Whatsapp” ve “Viber” deki tüm geçmiş mesajlarına ilişkin konularda ayrıntılı olarak görüntüleme imkanı veriyor.

Kaspersky araştırmacısı Sergey Golovanov bu sistemin Uzaktan kumanda sistemi gibi bir sistem olduğunu  Android ve iOS’da dahil olmak üzere diğer mobil işletim sistemlerine girilebildiğini,buna Windows ve Mac programı olan pc lerinde dahil olduğunu söyledi.

FARKINDA OLMADAN POZ VERİYOR OLABİLİRSİNİZ NASILMI?

Kaspersky araştırmacısı Sergey Golovanov  bu sistem aracılığıyla kişilerin fotoğraflarının bile çekilebileceğini açıkladı.Bunun için 'Infector' isimli virüsleme sistemi hedefteki kişinin bilgisayarına yükleniyor ve bilgisayarda bulunan kamera ve mikrofon sayesinde kolayca kişinin fotoğrafı çekilebiliyor.

Telefonlardada kullanılabilen bu sistem ile aynı işlemleri yapmak mümkün fakat kullanıcılar tarafından şüpehelenilmemesi için sistem kablosuz internete bağlı durumdayken çalışıyor.

KRAL'IN HEDEFİNDE ŞİİLER VAR

"Citizen Lab" araştırmacıları da, Suudi Arabistan’daki “Qatif Today” gazetesinin mobil uygulamasında, kullanıcıların bilgilerini paylaşan kodlama sistemine rastladı.Araştırmacılar bu uygulama ile Suudi Arabistan hükümetinin çoğunluğu Şii olan Katif bölgesindeki vatandaşlarını izlediğini düşünüyor.

Kaspersky’ye göre programı en çok kullanan ülkeler arasında ABD, Kazakistan, Ekvador ve İngiltere yer alıyor.

Editör: TE Bilişim