Kaspersky Lab'tan güvenlik araştırmacılarına göre NSA sabit diskler içindeki casusluğu gizlemek için derin bir yol buldu. Bu şekilde dünya çapında birçok bilgisayara kulak misafiri olduğu iddia ediliyor. Kaspersky sabit disklerdeki spyware'ların batıdan gelen siber casusluk operasyonlarından (Equation grubu-casus programların yazarları) kaynaklanan komplonun büyük bir parçası olduğunu raporunda vurguladı.

Operasyondan Seagate, Western Digital, Toshiba, Samsung ve daha fazla şirket tarafından üretilen sabit disklerin etkilendiği ileri sürülüyor.

Kaspersky'e göre casusluk programlarının bazıları 2001'e kadar gidiyor. Güvenlik şirketi eski bir NSA çalışanının araştırmayı doğruladığını söylüyor. Casus programlarından biri İran'ın uranyum zenginleştirme tesisine saldırıda kullanılan Stuxnet. Başka bir eski NSA çalışanı ise Reuters'e verdiği demeçte sabit disk içindeki spyware'ların en iyi methodlardan biri olduğunu söyledi. Çünkü tespit edilmesi zor.

Kaspersky'dan Costin Raiu, casusların kolayca bu saldırıları yapmak için sabit disk eylemlerini yönlendiren kaynak kodlarına erişimi kazandığını açıkladı. Ancak kaynak kodlarına nasıl eriştikleriyle alakalı herhangi bir bilgi vermedi. Bu arada hiçbir devlet kurumuna kaynak kodunun verilmediği açıklaması da raporda not düşülmüş. Tüm bunlara rağmen eski bir çalışan casusların kaynak koduna erişim için yazılım geliştiricisi gibi hareket ettiği söylüyor. 
Editör: TE Bilişim