Öncelikle Facebook'tan başlayalım.Büyük medya devlerine kafa tutacak duruma gelen alternatif medyanın hiç şüphesiz en büyük kaynağı idi Facebook haber siteleri için...Alışageldik ve sıkıcı reklam tarzı yerine haber siteleri haberlerini Facebook'ta çeşitli yollarla yayarak ilgi çekmeyi ve farklı bir renk katmayı başarabiliyordu.Haber siteleri Facebook sayesinde günlük yeri geldiği zaman 200 ila 400 bin tekil kullanıcıya ulaşıp kartel medya sitelerini ürkütecek kadar güçleniyordu.

Ama sanırız ki buraya kadardı...Facebook sözde spamları bitirmek adına sayfaların erişimlerini önce %10 ve artık %2-5 arası düşürme kararı aldı.Yani alternatif medyanın haberlerini insanlara duyurmamak adına eline ne geldiyse yaptı.Bu kısıtlama salt mana da haber siteleriyle de sınırlı kalmadı.'Edebiyat-şiir-güzel sözler' çerçeveli ve üye sayıları milyonları bulan sayfalarında erişimleri kısıtlandı,sayfa sahipleri küstürüldü.

Ancak ne kadar ilginçtir ki bu kısıtlamadan havuz-yandaş-yalaka medya olarak isimlendirilen gazetelerin sayfaları hiç mi hiç etkilenmedi.Peki bunun gerçek nedeni ne? Mark'ın sözde spamlara karşı savaş söylemleri ne kadar inandırıcı? Bence hiç...

Malumunuz bir çok sosyal medya devi gibi Facebook'ta Türkiye'de ki reklam pastasından dilim alıyor.Ve kazançlarını vergilendirmiyor.Bunun karşılığındaysa Facebook'ta ki muhalif sitelerin seslerini kısmak belli ki bu durumun AKP hükümeti tarafından 'görmezden gelme'ye yetiyor.Hem de kartel medyasına 'alternatif sesleri susturduk' diyerek şirin görünebiliyor.

Kısa vadeli bu durumdan Facebook avantajlı çıksa da uzun vadeli Facebook'u Facebook yapan sayfalar ve onlara sponsorluk yapan haber siteleri Facebook'a küstüğü zaman ve insanlar ana sayfalarında sadece belli başlı gazetelerin haberlerini gördükleri sürece Facebook gerilemeye devam edecektir.Ayrıca twitter başta olmak üzere diğer alternatifler de bu durum karşısında güçlerine güç katacaktır.

Gelelim Google'ye...

Herşeyden önce bilinme ki Google,Facebook gibi tesadüfen büyümüş kabile mantığıyla hareket etmeyen gerçek bir devdir.Eleştirilebilecek bir çok yanı olmasına rağmen reklam ağının bulunduğu tüm ülkelere gereken desteği ve adaletli olmayı hiç olmazsa çabalayan bir dev...

Lakin...Ne olacak adsense'nin hali...? Yalaka olmayan bağımsız haber sitelerinin tek reklam geliri olan Google ürünü adsense'nin son 2 aydır gösterdiği düşüş oldukça ürkütücü mü yoksa esas ürkütücü olan ülkemizin gittiği yer mi?

Şöyle ki Google,Türkiye'den gönderilen tık sayılarına verdiği oranı neredeyse Irak oranlarına kadar düşürdü.Burada Google'yi eleştirmeden önce Dünya gözü ile son 12 yıldır ne hale geldiğimize bakmalıyız.Özgürlüklerin sıfırlandığı,kadın cinayetlerinin tavan yaptığı,ekonomi olabildiğince aşağı yuvarlanan bir ülkeyiz.Haliyle son dönemler de doların da rekor üstüne rekor kırması takibinde oluşan zincirler yayıncıları oldukça çok duruma soktu.

Burada Google'ye yapabileceğimiz tek eleştiriyse sosyal medya'dan gelen kullanıcılara karşı takındığı 'cimri' tutum diyebiliriz.

Özetle derler ya bir kötünün '40 mahalleye zararı olur' tam da o süreci yaşıyoruz.Dibine kadar hem de...Ya karanlıkta hep beraber işimizle gücümüzle boğulacağız ya da 'Yeter' diyerek 'Artık vaktidir' diyerek uyanacağız.

Cem Büyükçakır

Haberinyeri.net/Yenihaberler.com.tr kurucusu
Editör: TE Bilişim