Eşinize işte olduğunuzu söyleyip maça gittiniz. Heyecanla maçı takip ederken ‘Hani işteydin?' şeklinde bir mesaj geliyor. Ya da işyerinden patronunuza hasta olduğunuz için işe gelemeyeceğinizi söyleyip arkadaşlarınızla geziyorsunuz. Ertesi gün işe gittiğinizde çıkışınız veriliyor. Nedeni ise yalan söylemeniz. Arkadaşlarınızdan şüphelenmenize gerek yok, çünkü akıllı telefonunuz nerede olduğunuzu ele vermiş olabilir. İlk çözüm Akıllı telefonlardan vazgeçmek. Bunu yapamıyorsanız bazı uygulamaları açmamanız gerekecek.

Konum bildirme özelliğini kapatın

Küresel Konumlama Sistemi olarak adlandırılan GPS, bir akıllı telefonun dünya üzerinde nerede olduğunu noktasına kadar gösterir. Konumunuzu başkalarının görmesini engellemek için akıllı telefonun GPS özelliğini kullanmayın. Bunun için iPhone'larda Ayarlar > Gizlilik > Konum Servisleri seçeneğini kapalı hale getirin. Android cihazlarda ise Ayarlar > Konum Servisleri bölümüne gelip “GPS servisleri” ve “Google konum servisleri” seçeneklerini kapatın.

Uygulamaların konum özelliğini kapatın

Dikkatli olmazsanız Facebook ve Instagram gibi popüler sosyal medya uygulamaları üzerinden konum bilgilerinizi başkalarıyla paylaşabilirsiniz. Örneğin, Instagram'ın konum özelliği açık olursa fotoğrafı nereden paylaştığınız profil sayfanızdan görülür. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için uygulama ayarlarında konum paylaşma özelliğini mutlaka kapatmalısınız.

Face Time'dan görüşmeyin

Akıllı telefonlar, yüz yüze görüşme imkanı sunuyor. Konuştuğunuz kişiyi ekranda görebiliyorsunuz. Bu uygulama açıksa nerede olduğunuz kolayca tespit edilir.

Uygulamanın yapabileceklerini kontrol edin

Apple, App Store'daki iOS uygulamaların güvenliği konusunda çok hassas. Fakat aynı hassasiyet Android markette yok. Bu nedenle özellikle Android kullanıcıları, cihazlarına uygulama yüklemeden önce ne tür işlemler yapmaya izin istediğine dikkat etmeli.

Bedava internet bağlantılarına dikkat edin

Özellikle kafe ve restoranlardaki bedava internet bağlantıları güvenlik açısından risklidir. Bu bağlantılar şifrelenmediği için bilgisayar korsanları tarafından gözlenebilir. Bu gibi durumlarda ortaya çıkan güvenlik risklerini ortadan kaldırmak için mutlaka “Sanal Özel Ağ” yani VPN adı verilen servisleri kullanmalısınız. Bu servislerin ücretli veya ücretsiz farklı versiyonları mevcut. (Detaylı bilgi için http://bit.ly/vpn-nedir)

Özel mesajlaşma uygulamaları kullanın

Bazı mesaj uygulamaları tıpkı “Görevimiz Tehlike” filminde olduğu gibi belirli bir süre sonra kendi kendini yok ediyor. Wickr, Telegram ve Confide bu alandaki en başarılı uygulamalar. Android ve iOS gibi farklı işletim sistemleri için versiyonları da mevcut.

İnternet tarayıcınız sizi takip etmesin

Android için google chrome ve IOS için Safari tarayıcının ayarlarına girin ve “Takip Etme” seçeneğini aktive edin. Böylece kişisel verilerinizin farkında olmadan paylaşılmasına bir nebze de olsa engel olursunuz.

Aramaları engelleyin

İstemediğiniz bir numara sizi rahatsız ediyorsa bu numarayı engelleyebilirsiniz. Bunun için iPhone kullanıcıları “Son Aramalar” veya “Kişiler” bölümünde yer alan numaraların sağında yer alan bilgi (i) noktasına dokunup, “Bu Arayanı Engelle” seçeneğini aktive etmeli. Yine aynı şekilde Android cihazların modeline göre farklı seçenekler de mevcut. Alternatif olarak Arama ve SMS Engelleyici, Call Blocker vb. uygulamalar kullanılabilir.

Editör: TE Bilişim