Modern bir navigasyon uygulamasından beklentimiz, artık bize sadece en kısa yolu tarif etmesi değil. Çoğumuzun tecrübe ettiği üzere trafik yoğunluğu, yol bakımı, kazalar, yasaklar gibi faktörler, hedefinize ulaştığınız süreyi fazlasıyla etkileyebiliyor. Trafiğin yoğun olduğu yollar yerine en serbest yollardan gitmek için ise Yandex'in ücretsiz Navigasyon uygulamasından başkasına ihtiyacınız yok. Türkiye'nin tüm şehirlerini destekleyen uygulama, iPhone, Android ve Windows Phone'da çalışıyor; üstelik bahsedeceğimiz harika özellikleri için sizden tek kuruş istemiyor.

Gitmek istediğiniz yolu size tarif eden, gözünüzü yoldan ayırmanıza gerek olmadan, sesli uyarılarla sizi yönlendiren uygulamaların sayısı her geçen gün artıyor. Ancak Yandex.Navigasyon'un haritaları yerel kullanım için indirebilme yeteneği, önemli yerleri simgelerle göstermesi, sesli komutlarınızı anlaması, üstelik tüm bunları ücretsiz olarak sunması dikkatimizi çekti.

Yandex.Navigasyon'u App Store, Google Play veya Windows Phone Store üzerinden kurduktan sonra kullanmaya hemen başlayabiliyorsunuz. Elbette, bulunduğunuz yerin belirlenebilmesi için cihazınızda konum hizmetlerini aktif hale getirmiş olmanız gerekiyor.

İlk bakışta...

Uygulamayı çalıştırdığınızda sizi 3 boyutlu, kuş bakışı bir görünüm karşılıyor. Haritaya ne kadar yakınlaşırsanız, 3 boyutlu efekt o kadar kendini gösteriyor ve haritayı yatay olarak görmeye başlıyorsunuz. Yandex.Navigasyon'un arayüz performansından memnun kaldığımızı özellikle belirtmek istiyoruz; ister haritayı kaydırmak olsun, ister yakınlaşıp uzaklaşmak, 2013 model cihazımızda son derece akıcıydı.


Başlangıçta karşınıza gelen haritada bulunduğunuz konumun yanında, trafik durumunu hemen görebiliyorsunuz. Trafiğin çok yoğun olduğu bölgeler kırmızının tonlarıyla, yavaş da olsa aktığı yollar sarı, açık olduğu yollar ise yeşil olarak gösteriliyor. Dilerseniz, trafiğin genel durumunu sağ üstteki (yatay modda sol üstte) trafik lambası üzerinde yazan rakama bakarak da anlayabiliyorsunuz. Lamba üzerindeki sayı, trafiğin yoğunluğuna göre 1 ile 10 arasında değişiyor. Sayı yükseldikçe trafik de yoğunlaşıyor. Yani gördüğünüz sayı 10 ise, trafiğin en yoğun olduğu zamana denk geldiniz demektir. Trafik bilgilerinden kurtulup, sadece yolu görmek isterseniz, trafik lambasına dokunmanız yeterli oluyor.

Hedefi seçin ve gidin!

Gitmek istediğiniz noktayı seçmek için izleyebileceğiniz birkaç basit yol var: Yerin ismini yazmak, sesli komut vermek veya önerilen yerlerden birini seçmek. Bunların yanında gitmek istediğiniz yere harita üzerinden uzun dokunarak veya kayıtlı favorileriniz arasından dokunarak da rotanızın çizilmesini sağlayabiliyorsunuz.

Başlamak için büyüteç simgesine dokunmanız yeterli. Burada gitmek istediğiniz yeri yazmaya başlar başlamaz, önerilerin listelendiğini görüyorsunuz. Dilerseniz, en yakın restoran, bar, ATM, sinema, eczane, benzinci gibi seçenekleri kullanarak, yakınınızdaki yer ve mekanları harita üzerinde görebiliyor, üzerine dokunarak en uygun rotanın hesaplanmasını sağlayabiliyorsunuz.

Sesinizi kullanarak arama yapmak için, soldaki mikrofon simgesine dokunup, yeri söylemeniz yeterli oluyor.

Hedefi belirledikten sonra en hızlı rota, trafik yoğunluğu da göz önünde bulundurularak hesaplanıyor ve harita üzerinde, bazen 2 alternatif rota şeklinde olmak üzere gösteriliyor. Hoşumuza giden bir özellik, rota hesaplandıktan sonra haritada istediğimiz bir yere dokunup, "Buradan" düğmesine dokunarak, rotayı düzenleyebilmek oldu. Yani Yandex.Navigasyon'un size önerdiği rotayı beğenmezseniz, onu rahatlıkla değiştirebiliyorsunuz. Rotanın siz yoldayken trafik yoğunluğunun durumuna göre değişebildiğini de söyleyelim. Bu tür durumlarda uygulama, sizin için daha serbest bir rota hesaplıyor ve size devam etmek isteyip istemediğinizi soruyor. Yani trafik durumundaki anlık değişimler, muhtemelen sizi etkilemeyecek.

Yandex.Navigasyon, trafikteki kaza, çalışma gibi bilgileri harita üzerinde gösterme gibi önemli bir yeteneğe sahip. Bu bilgiler sayesinde canınızı sıkabilecek olağan dışı durumlardan da haberdar oluyor, yolunuzu çok geç olmadan değiştirebiliyorsunuz.

Haritaya yakınlaşıp uzaklaşmak için iki parmağınızı kullanabilir veya + ve - düğmelerine dokunabilirsiniz.

Sıkça gittiğiniz Ev, İş gibi yerleri favorilerinize ekleyip, istediğinizde onlara hızla ulaşmanız mümkün. Üstelik örneğin evinizi favorilere kaydettiyseniz, sadece "eve git" diyerek rotanın çizilmesini sağlayabiliyorsunuz. Sesli aramanın "eczane" gibi sözcükleri de tanıdığını da söyleyelim.


Bunun yanında soldaki trafik levhası simgesine dokunarak, bulunduğunuz konumla ilgili yol durumunu Yandex.Navigasyon'a bildirebiliyor, bu sayede diğer kullanıcıları örneğin kaza nedeniyle tamamen duran bir yola girmekten kurtarabiliyor veya örneğin "sola sapmak yasak" gibi talimatları paylaşarak, değişen trafik kuralları konusunda uyarıda bulunabiliyorsunuz. Dilerseniz harita üzerindeki herhangi bir noktaya kendi yorumunuzu bırakmanız bile mümkün. Kullanıcıların işaretlediği yol olayları Yandex tarafında moderasyondan geçiyor. Ek olarak kullanıcılar da, örneğin bir kaza bilgisi yanlışsa veya yol açılmışsa bunu sistemden onaylayabiliyor veya yanlış diye bildirebiliyor.

Yol tarifine yakından bakış

Yandex.Navigation ile gideceğiniz yeri belirlediğinizde, hazırlanan rotayı izlemeniz halinde, hedefe tahminen kaç dakikada ulaşacağınızı da görebiliyorsunuz. Bunun yanında yolun kaç kilometre olduğunu, yol üzerindeki yoğun bölgeleri de görebiliyor; böylece trafiğin nerede sıkışacağından haberdar olabiliyorsunuz.

Yol tarifi, "Git" düğmesine bastıktan sonra devreye giriyor. Sesli navigasyon işlevi, size sağa dön, sola dön gibi komutlar veriyor, böylece gözünüzü yoldan ayırmak zorunda kalmıyorsunuz. Mikrofon simgesinin altında bulunan pusula düğmesi sayesinde haritanın navigasyon sırasında otomatik olarak sürüş yönünüzü takip edecek şekilde dönmesini sağlayabiliyorsunuz.

Sesli navigasyonda "Can" ve "Ece"nin seslerinden birini tercih edebiliyorsunuz. Sesli komutlara ihtiyacınız yoksa işlevi kapatmanız da mümkün.

İndirilebilir haritalar ve diğer işlevler

Yandex, yolda giderken 3G üzerinden harita indirmek istemeyenleri de düşünmüş ve uygulamasına pratik bir harita indirme işlevi eklemiş. Haritaları önceden, Wi-Fi ile indirmeniz halinde, seyir halindeyken mobil veri kotanız dolacak diye endişelenmenize gerek kalmıyor. Bununla birlikte rotaların çizilebilmesi için internet bağlantısına ihtiyacınız var.

Haritaları il bazında indirebiliyorsunuz. Tüm Türkiye'nin haritasını indirmediğiniz için, telefonunuzda yerden de tasarruf etmiş oluyorsunuz. Örnek vermemiz gerekirse İstanbul haritası sadece 91MB boyutunda. Dilediğinizde trafik bilgilerini kapatabildiğiniz gibi, harita üzerinde gösterilen uyarıları da kişiselleştirme olanağınız var. Ayarlar menüsü altındaki "Yol Uyarıları" seçeneği, trafik kazası, yol çalışması, hız kamerası, trafiğe kapalı yollar, açılır köprü, diğer iletiler gibi bilgilerden hangilerini göreceğinizi belirlemenize olanak tanıyor.

Yandex.Navigasyon'un diğer hoş özellikleri arasında ekranı karanlık ortama göre otomatik olarak karartan "Gece modu" bulunuyor. Bu işlevi kendiniz etkinleştirebiliyor veya otomatik olarak devreye girmesini sağlayabiliyorsunuz; seçim size kalmış. Son olarak Yandex.Navigasyon'un haritaları Wi-Fi üzerinden otomatik olarak güncelleyebildiğini ve uydu görünümünü desteklediğini de belirtelim.

Yandex.Navigasyon için yeni güncellemeler!

Ülkemizde kullanıcıların ilgisini çekmeyi başaran Yandex Navigasyon, tüm dünya ve ülkemizde yeni yenilikleri ile beta test aşamasına girdi. Profesyonel anlamda başarılı bir navigasyon sistemi olan Yandex, bu özellikleri ile çok daha fazla tutulabilir. Yandex Navigasyon kullananlar bilir, bir yere gideceğiniz zaman harita üzerinden işaretlenen bölgelerde bayan veya erkek olmak üzere kişiye sesli komut vererek yönlendirme işlemi sağlayan Yandex, artık sunduğu öneriler ile daha kısa ve daha nokta atışı bir hizmet sunacak.

YENİ NAVİGASYON DEĞİŞİKLİKLERİ NELER?

Öncelik olarak Yandex‘in bu konuda Google’ı geçtiğini belirtmemizde fayda var. Neden diye soracak olursanız eğer; Google‘ın 10 yıl önce haritalarına eklemiş olduğu birçok alanı hâlâ güncellemediği gibi, yol tarifi almak isteyen kullanıcılar sıkıntı yaşayabiliyor. Yandex bu konuda daha yeni ve daha dinamik olduğu için daha nokta atışı bir Navigasyon sistemini kullanmış oluyorsunuz.

Bir yerden bir yere Yandex navigasyon ile ziyaret edilen alanlarda kişiler favori seçimler yaparak, gitmek istedikleri bölgelere rota çizimi de gerçekleştirebiliyor. Bu konuda temeli daha sağlamlaştırmak isteyen ekip, yeni bir gelişmiş veri tabanı ile daha sağlam geleceğini belirtelim.

Gelen Yenilikler:

* Gelişmiş veritabanı ile nokta atışı
* ATM, Sinema, benzin veya farklı hizmetler için merkez işareti
* Kısa yoldan yol tarifi ile zamandan kâr
* Trafik yoğunluğunda alternatif yol güzergâhı tarifi
* Trafik raporu, trafik kazaları veya başlayan yol çalışmalarının bildirilmesi


Yandex Navigasyon hizmetinin bu denli ülkemizde tutuluyor olması açıkçası bazı şeylerin istenildiği zaman değiştirilebileceği konusunda hepimize umut verebiliyor. Arama motoru devi Google’ın artık o kadar çok projesi ve çalışması bulunuyor ki, bu gibi hizmetleri güncellemeye veya hataların farkında olmaya vakti yada dikkati bulunmuyor desek yeridir.

Navigasyon konusunda Yandex‘i kullanmanızı ve kullandıktan sonra memnun kalacağınızı da belirterek bu yazımızı yavaştan sonlandıralım. Unutmadan, Yandex navigasyon kullanırken mutlaka trafik raporu ve trafik kazaları ile ilgili raporları almadan yola çıkmayınız. 
Editör: TE Bilişim