Ankara'da doğalgaz sayaçlarında uygulanan ve vatandaşlardan tepki toplayan ön ödemeli kartlı sayaç, Başkentgaz'ın özelleşmesinin ardından mekanik sayaca dönüştürülmek isteniyor. Ancak daha önce kartlı sayaç için 300 dolar güvence bedeli ödeyen vatandaşlardan bu defa da yeni sayaç için 406 lira alınacağı belirtiliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), vatandaşın yeni sayaca zorlanamayacağı ya da yeni sayaç için ücret alınamayacağı uyarısında bulundu.

Türkiye'de sadece Ankara'da uygulanan ön ödemeli kartlı sayaç ile vatandaşlar karta yükledikleri miktar kadar doğalgaz kullanabiliyordu. Kart yükletme gişeleri önünde uzun kuyruklar oluşturan uygulama ile belediyeye önce ücret ödeniyor, ardından gaz tüketiliyordu. Vatandaşların tepkisini toplayan sistemi özelleşen Başkentgaz da değiştirmek istiyor. Şirket, gaza zam yapıldığı dönemlerde ön ödemelerden dolayı zarar ettiğini ifade ediyor.

Şirket, kartlı sayaçlarla ilgili abonelerin yaşadığı sıkıntılara ilişkin çözümler üretmek için böyle bir çalışma içine girildiğini duyurdu. Kartlı (elektronik) sayaçların mekanik sayaçlarla değiştirilmesine ilişkin açıklama yapan Başkentgaz Genel Müdürü Burhan Özcan, “Türkiye’de ön ödemeli sayaçların en yaygın kullanıldığı ilk ve tek şehir Ankara’dır. Bu sayaçların kartlı olması ve kiracı değişimlerinde yeni kullanıcıların kendi adlarına doğalgaz kullanım sözleşmesi imzalamadan sayaç kartını teslim alarak gaz kullanımına devam etmeleri, hem doğalgaz piyasası mevzuatına aykırılık oluşturmakta, hem de kullanımdan kaynaklanan borçların ilk abone üzerinden takip edilmesi nedeniyle ilgisi olmayan kişilerin mağduriyetine yol açabilmektedir.” diye konuştu.

Kartlı sayaçlarda yaşanan arızaların özellikle kış aylarında arttığını belirten Özcan, “Mekanik sayaç kullanmak Başkentgaz abonelerine doğalgaz konforu yaşatacaktır. Gaz takip etme, gaz yükleme gibi sıkıntılardan kurtulmuş olacaklar. Sınırlı gaz alım sıkıntısı yaşamayacaklar. Soğuk havalarda yaşanan (pil arızası vb.) sayaç sorunları olmayacak. Ankara’da kış ayları zorlu geçiyor, kartlı sayaçlar eksi derecelerde sıklıkla arızalanabiliyor. Gaz akışı sağlanamıyor ve abonelerimiz büyük zorluklar yaşıyor. Bunların önüne geçebilmek için mekanik sayaçlara geçiş kampanyası başlattık. Amacımız abonelerimizin doğal gaz konforunu kesintisiz yaşayabilmeleridir ” dedi.

'Sayaç değişimi işlemi'nin ücretsiz yapılacağı belirtilen açıklamada şu ifade yer aldı: "Mevzuata göre dağıtım şirketlerinin, alacaklarını garanti altına alabilmek amacıyla bir defaya mahsus olmak üzere güvence bedeli almaktadır. Bu kampanya dahilinde sayaç değişiminde güvence bedeli taksitlendirilecektir. Sözleşme iptalinde güvence bedeli enflasyon oranında güncellenerek abonelere geri ödenecektir."

Açıklamada, vatandaşların daha önceki sayaca ödediği 300 doların ne olacağı ile ilgili bir bilgi verilmedi.
Kaynak: cha