Almanya’da düşük gelirli ailelerin çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla başlatılan Bildungspaket Projesi’nden vatandaşların yeterince yararlanamadığı ortaya çıktı. Söz konusu yardım projesi kapsamında tam sosyal yardım (Hartz IV, vb.) ya da kısmi sosyal yardım (kira yardımı v.b) alan dar gelirli ailelerin çocuklarına eğitim yardımı sağlanıyor.

Teilhabe- Bildungspaket Projesi kapsamına giren öğrencilere okuldaki öğle yemeğinden sınıf gezilerine, spor ve kültür faaliyetlerinden ek ders yardımına kadar birçok imkan sağlanıyor. Söz konusu paket için geçen senelerde başvuruların azlığından dolayı ayrılan bütçe geri iade edilmiş.

BİLDUNGSPAKET’TE NELER VAR?

DERS YARDIMI (NACHHİLFE)

Yapılan birçok araştırmaya göre yardım alan dar gelirli ailelerin çocuklarının büyük bir kısmı okul derslerinde ek bir yardıma ve desteğe ihtiyaç duyuyor. Bildungspaket’te çocukların ek ders yardımını karşılamakta zorlanan aileler, maddi açıdan rahatlatıldığı gibi çocukların en önemli ihtiyaçlarından biri olan okul derslerine yardımcı kurslara gidebilmelerinin de önünü açıyor. Okul öğretmenlerinin öğrencinin ders yardımına ihtiyacı olduğuna dair vereceği belge, öğrencilerin haftada kaç saat, hangi dersi ve nasıl ders alacağını (grup veya tek kişilik) belirliyor. Öğretmenlerin verdikleri bu belgede kaç saat ve hangi ders yazıyorsa, yardım alınan kurum o kadar ders saati ve o ders için ödemeyi üstleniyor.

ÖĞLE YEMEĞİ YARDIMI

Bildungspaket’ten yararlanan öğrencinin (anaokul öğrencileri de dahil) öğle yemeklerinin ücretini de devlet karşılamakta ve veliler yemek başı sadece 1 Euro gibi sembolik bir ücret ödüyor.

SPOR, KÜLTÜREL VE DİĞER SOSYAL FAALİYETLER YARDIMI

Bildungspaket’ten yararlanan ailelerin 18 yaşını doldurmamış çocuklarının kayıtlı oldukları bir spor derneği, kültürel bir dernek veya herhangi bir sosyal faaliyet (müzik, binicilik vs) varsa aylık 10 Euro'ya kadar olan kısmını devlet üstleniyor ve direkt olarak çocuğun gittiği kuruma havale ediyor.

SINIF VE OKUL GEZİLERİ YARDIMI

Bildungspaket kapsamında yardım alan ailenin çocuğu okul veya anaokulu ile birlikte herhangi bir geziye katılmak istiyor ve bunun için para ödemesi gerekiyorsa, geziye katılmadan önce yardım alınan daireye başvuru yapıldığı takdirde gezi masraflarının bir kısmı veya tamamı karşılanıyor.

OKUL İHTİYAÇLARI YARDIMI

Bildungspaket sayesinde verilen bir başka yardım ise okul ihtiyaçları için malzeme yardımı. Toplam 100 Euro'luk bu yardımın 70 Euro'luk kısmı okul başlamadan önce Ağustos ayında, 30 Euro'luk kısmı ise yarıyıl tatilinde yapılıyor. Bu yardım için sadece başvuru yapılması yeterli, başka herhangi bir belge veya bilgiye gerek duyulmadan yardımdan istifade edilebiliyor.
Bildungspaket’ten faydalanmak için nereye, nasıl başvuru yapılıyor?

Bildungspaket başvuruları yardım alınan kuruma ve yardımın türüne göre değişmekte. Arbeitslosengeld II veya Kinderzuschlag dediğimiz yardımlardan faydalanan öğrenci aileler başvurularını JobCenter aracılığıyla yapmaları gerekiyor. Diğer yardımlardan yani Sozialhilfe veya Wohngeld (Kira yardımı) alan aileler başvurularını bulundukları bölgeye göre belediyeler veya Landratsamt'a yapıyor.

BİLDUNGSKARTE

Önceki yıla kadar Bildungspaket'ten faydalanmak isteyen öğrenci velileri, başvuru sonuçları olumlu geldiği takdirde çocuklarını istedikleri herhangi bir kurum veya derneğe götürüp kayıtlarını yaptırabiliyorlardı. Ancak yeni uygulama Bildungskarte sistemine göre, artık veliler, örgencilerini sadece oradaki yetkili kurumlar yani Arbeitsamt ve Landratsamt tarafından onaylanmış, akreditasyon verilmiş kurumlara götürebilecekler.

Yeni sistemde Bildungspaket’ten faydalanmaya hak kazanmış her öğrenci için kredi kartına benzeyen Bildungskarte çıkarılıyor ve örgencinin evine posta ile gönderiliyor. Bu kart ile beraber gelen numara ve şifre sayesinde aile internetten giriş yapıp kartta hangi yardım için ne kadar para bulunduğuna bakıp, yine internetteki www.bildungs-karte.org sayfasından kendi bölgesinde akreditasyon almış kurumların listesini görebiliyor. Daha sonra onlarla irtibata geçip çocuğunun kaydını yaptırabiliyor. Bu kart sayesinde öğrencinin gittiği akredite olmuş kurumlar karttan öğrencinin masraflarını otomatik olarak çekebiliyor.
Kaynak: cha