Samsun Büyükşehir Belediyesi, Kızılırmak Deltası içerisinde bulunan 12.9 hektarlık alanda ‘Doğa Eğitim Merkezi’ kuracak.

Kızılırmak Deltası içerisinde ada olarak da bilinen ve mülkiyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde bulunan 12.9 hektarlık alanı yapılan protokol ile 5 yıllığına kiralayan Samsun Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek bu alanda ‘Doğa Eğitim Merkezi’ oluşturacak.

Konuyla ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, söz konusu alanın doğusunda Balık Gölü, batısında Gıcı Gölü, güney doğusunda Tatlı Gölü ile sınırlandırılmış adeta bir ada konumunda olduğunu belirterek, “Kızılırmak Deltası içerisindeki yaklaşık 12.9 hektarlık bu alanda doğa eğitim merkezi, gözlem kuleleri, güvenlik birimleri, temel gereksinimlerin karşılanmasına yönelik doğaya uyumlu sosyal ve teknik altyapı birimleri oluşturmayı planladık. Ayrıca, bölgenin kontrol altına alınabilmesi amacıyla güvenlik noktaları oluşturulacak, bölgenin tanıtımı ve korunması için doğa eğitim programları ve gözlem kuleleri yaparak, WC, yeme-içme, tanıtım, eğitim ve kamp alanları oluşturmayı düşünüyoruz.” dedi.

Bu amaçla yapılacak olan yapıların ve mekanların, sökülüp takılabilir doğal malzemeden imal edileceğini dile getiren Albayrak, şunları kaydetti: “Yapılacak olan her şey bölgenin doğal karakteristiğini bozmayacak şekilde tasarlanacak. Bu alanda yapılacak yapılar yaklaşık 700 metrekarelik bir alanı kapsayacak. Doğa Eğitim Merkezi'nin yer alacağı alanda Balık Gölü'nde yapılacak ahşap iskele su yolu ile adaya ulaşımı sağlayacağız. Alandaki kuş popülasyonunun gözlemlenebilmesi için gözlem kuleleri de yapacağız. Alanda eğitim verecek olan Eğitim Merkezi 600 metrekarelik bir alanda kurulacak. Doğaya uyumlu sökülüp takılabilir ahşap malzemeden oluşacak olan merkez içerisinde toplantı odası, eğitim salonu, sergi alanı gibi donatılar yer alacak. Bu arada, alana gelecek olan ziyaretçiler için yaklaşık 1000 metrekarelik de bir kamp alanı oluşturmayı düşünüyoruz. Bu kamp alanında öğrenciler doğa ile yaşamayı öğrenirken çadır kurabilecek ve tüm ihtiyaçlarını da karşılayabilecek.”
Kaynak: cha