Kayseri Kocasinan Belediyesi’nin nikah salonu adeta Birleşmiş Milletler (BM) nikah salonu gibi çalışıyor. Bir yılda ortalama 3 binin üzerinde çiftin evliliğe imza attığı salonda 2015 yılında yaklaşık 250 yabancı çiftin de nikahı kıyıldı. Salonda Suriyeli, İranlı, Afganistanlı, Rus, Romanyalı ve Uzakdoğu ülkelerinden çiftler evlilik için ‘evet’ dediler.

Türkiye’nin son yıllarda Uzakdoğu, Orta Asya, Ortadoğu’daki ülkelerden aldığı göç birçok alanda kendisini göstermeye başladı. Bunlardan birisi de nikah salonları oldu. Kayseri Kocasinan Belediyesi Nikah Salonu’ndaki evlendirme memurları bir yıl içinde 250’nin üzerinde yabancı uyruklu çiftlerin nikahlarını kıydıklarını ifade etti. Aynı gün içinde Romanyalı ve Rus gelinlerin nikahının kıyıldığı salonda artık tercümanlar da görev yapıyor. Farklı dillerde insanların nikah kıydığı salonda, tercümanlar nikah memurunun açıklamalarını ve evlilik için sorularını evlenen çiftin diline çeviriyor. Kayserili işadamının Rusya’dan 5 yıl önce tanıştığı ve evliliği için nikahın kıyıldığı salonda Romanya’dan gelen gelin de Türkiye’den tanıştığı kişiyle evlendi.

Belediyenin nikah salonunu BM’nin nikah salonuna benzeten nikah memurları, 2016 yılının ilk günlerinde de evlilik için gelen yabancı sayısının fazlalığına işaret etti. Memurlar, nikah salonunda genelde Suriyeli, Afganistanlı, Çinli, İranlı, Iraklı, Koreli ve gibi farklı ülkelerden gelen çiftlerin ya da bu ülkeden gelerek Türk insanıyla evlenen yabancı gelinlerin nikahlarını kıydıklarını anlattı.

Kayseri’de yaklaşık 40 bin civarında Suriyeli yaşıyor. Suriyeli 3 bin 620 çocuk için eğitim veriliyor. Suriyelileri İranlı, Afganistanlı, Iraklı, Doğu Türkistanlı, Orta Asya ve farklı ülkelerden gelenler sayı olarak takip ediyor.
Kaynak: cha