12. Berlin Eyalet Sağlık Sempozyumu'nda bu yıl ‘Göçmenler ve Sağlık' ana konu olarak işlendi. Sağlık Senatörlüğü Müsteşarı Emine Demirbüken-Wegner sempozyuma katılan temsilcilere, “Burada üretilen çözüm önerilerinin hayata geçirilebilmesi için sempozyuma katılan tüm kurum temsilcileri ile uzmanları kolları sıvamaya ve somut girişimlerde bulunmaya çağırıyorum.” dedi.

Berlin'deki sağlık sorunlarını irdelemek ve çözüm yolları araştırmak amacıyla her yıl geleneksel olarak düzenlenen Eyalet Sağlık Sempozyumu'nda ana tema olarak bu yıl ‘Göç ve Sağlık' konusu işlendi. Berlin Sağlık Senatörlüğü tarafından düzenlenen sempozyumda sağlık alanında, kültürlerarası açılım kapsamında, göçmenler için şimdiye dek yapılan çalışmaların ve kaydedilen ilerlemelerin yeterli gelmediği, kültürel açılımın sağlık sistemine entegrasyonuna yönelik çalışmaların hızlandırılması ve yoğunlaştırılması gerektiği saptandı. Sağlık uzmanlarından bilim adamlarına, hastane hekimlerinden hastalık sigortası yöneticilerine kadar değişik kurum ve kuruluşlardan katılımcıların yer aldığı tam gün süren sempozyumda göçmenlerin sağlık sorunlarının irdelendiği çalışma grupları oluşturuldu. Bu gruplarda göçmenlerin değişik sağlık sorunları ele alındı.

ORTAK BİR KONSEPT GEREK

Berlin Sağlık Senatörlüğü Müsteşarı Emine Demirbüken-Wegner sempozyumu değerlendiren konuşmasında, “Sempozyuma katılan bilim adamları, uzmanlar Berlin sağlık sisteminin kültürel açılım bakımından eksikliklerle dolu olduğunu dile getirdiler. Bu hepimiz için düşündürücü bir durum” dedi. Demirbüken-Wegner, Berlin'in değişik ilçelerinde sağlık kuruluşlarının göçmenlere yönelik hizmetler sunduğunu, bunlardan bazılarının çok başarılı da olduğunu ancak bunların birbirlerinden habersiz ve dağınık bir şekilde bulunduğunu belirterek tüm hizmetlerin ortak bir konsept ile sunulmasının daha faydalı olacağını söyledi. Demirbüken-Wegner, eksikliklerin araştırmalar sayesinde çok daha sağlıklı bir şekilde saptanacağını, elde edilecek verilerden hareketle göçmenlerin beklentilerine uygun sağlık programları geliştirmenin mümkün olacağını anlattı. Müsteşar Demirbüken-Wegner en büyük eksiğin ise göçmenlere yönelik bir sağlık politikasının henüz oluşturulamamış olmasında yattığını söyledi ve 12. Berlin Eyalet Sağlık Sempozyumu'nun bu konuda adımlar atmak için bir vesile olmasını diledi ve "Burada üretilen çözüm önerilerinin hayata geçirilebilmesi için sempozyuma katılan tüm kurum temsilcileri ile uzmanları kolları sıvamaya ve somut girişimlerde bulunmaya çağırıyorum." dedi.

BİLGİLENDİRME ŞART

Sempozyumda hayata geçirilmesi önemli görülen somut girişimler arasında ‘kurumsal ve personele yönelik girişimler' ön plana çıktı. Kurumsal olarak sağlık sisteminde yer alan; hastalık sigortaları, hastaneler, klinikler, yardım örgütleri, sağlıklı yaşam ve spor dernekleri gibi tüm kurum ve kuruluşların kendi sistemlerini titiz bir şekilde gözden geçirerek kültüre ne kadar duyarlı hizmet verdiğini saptaması ve eksikliklerini tespit ederek bu yönde çalışmalarını hızlandırıp yoğunlaştırması gerekiyor. Personele yönelik girişimler ise sağlık sisteminde görev yapanların eğitim seminerleri, mesleki ilerleme kursları gibi yöntemlerle göçmenlerin kültürleri üzerine bilgilendirilmelerini içeriyor. Somut girişimler arasında, göçmenlere yönelik sağlık hizmetlerinde dil sorununun aşılmasına yönelik çalışmaların yanı sıra sağlık sisteminin sunduğu koruyucu tıbbi hizmetler üzerine göçmenlerin bilgilendirilmesini içeren çalışmalar da önemli bir yer tutuyor. Öte yandan göçmenlerin sağlıkları konusunda kişisel çaba göstermelerinde de fayda var.

Berlin Sağlık Senatörlüğü sağlıklı yaşamı hedefleyenlerin ihtiyaç duyulan tüm bilgilere ulaşabileceği bir sağlık portalını geçen yıl hizmete soktu. www.berlin.de/stadtplan-gesundheitsfoerderung adresinde sağlığını korumak isteyenler gibi hasta kişiler de ihtiyaç duyulan bilgilere kısa sürede ve kolayca ulaşabiliyor.
Kaynak: cha