Terme Belediyesi tarafından mühürlenerek durdurulan inşaatlarda kayıp gün geçtikçe artarken, 20 aydır tek bir çivi bile çakılmayan inşaatın çevrildiği güvenlik alanını kapsayan kaldırımda söğüt ağacı büyümesi dikkat çekti.

Samsun’un Terme ilçesinde imarda yapılması beklenen revizyon değişikliği gecikince inşaat sektörü durma noktasına geldi. İki yılı aşkın bir çok inşaatın mühürlü durması, çevre kirliliği ve çevre güvenliğini tehdit ederken, inşaat sektörünün durması ise ilçe ekonomisini önemli ölçüde etkiledi. Mevcut bulunan imar yasasıyla birlikte belirsizlik nedeniyle bekleyen inşaatlar için ruhsat başvurusu alınamıyor. Özellikle de şehir merkezinde bulunan ve durdurulan inşaatların malzemeleri vatandaşın yaşam alanlarını gasp ediyor.

300 DEN FAZLA İNŞAATIN RUHSATI, İNCELEME BEKLİYOR

Belediye seçimlerinin ardından Terme Belediyesi'nde ortaya çıkan yolsuzluk soruşturması kapsamında inşaat ruhsatları tekrardan incelemeye alınırken bazı inşaatlar ise mühürlenerek durdurulmuştu. Mevcut imar planı ile verilen ruhsatların hatalı olduğu gerekçesiyle durdurulan inşaatlara uzun zamandır tek bir çivi bile çakılmadı. İnşaat sahipleri hukuki mücadeleye başvururken, kat ve çekme payı yüzünden bazı inşaatların yapılmadan durması, inşaat sektörünü durdurma noktasına getirdi. Özellikle şehir merkezinde yapılan ve yapımı devam eden inşaatlarda sorun çıkanca 300 den fazla inşaat dosyası için yeniden inceleme yapılması bekleniyor.

İMAR PLANINDAKİ REVİZYON ÇOK GECİKTİ

Terme için yapılacak olan yeni imar revizyonu bir türlü yapılamayınca ekonomik kayıp giderek artarken, ilçede nerdeyse inşaat ustası bulunamaz hale geldi. 41 yıldır inşaat sektöründe olan Ali Rıza Ultav, şunları kaydetti: “Bugün Terme’de yaşanan inşaat sektörünün durumunu gerçekten büyük bir ekonomik kayıp olarak nitelemeliyiz. Neredeyse 2 yıldır belediyeden verilen ruhsatların çoğunluğunu köylere verilen ruhsatlar oluşturuyor. Şehir merkezindeki inşaat sektörü ise durma noktasına geldi. Ben, kendi inşaatım için 1 yıldır bekliyorum. Başvuruda bulundum, dosyalarım hazır ama ruhsat alamadım. Bu sadece benim problemim değil tüm ilçenin problemi. İnşaat sektörü zincirleme bir sektördür, her esnaf, her aile bu sektörden nemalanır. Bu da ilçede ekonomik durgunluğa ve göçe neden oluyor. Geçen sene yapılacak denilen revizyonun neden geciktiğiyle ilgili kimse bilgi vermiyor. Ne zaman yapılacak? Söylentiler var ama kesin bir şey söz konusu değil. Bilgi kirliliğinin ortadan kalkması ve revizyon sorununun biran önce çözülmesi gerektiğini düşünenlerdenim."

BUGÜN BİRÇOK İNŞAATÇI EKONOMİK SIKINTI İÇİNDE

Müteahhitlik yapan birçok arkadaşının bugün iflasın eşliğine geldiğini belirten Ultav, şu ifadeleri kullandı: “İnsanların işleyen ekonomik çarklarının bir anda durması çok büyük sıkıntılara neden oldu. Daire yapıp satan müteahhitler inşaatı durunca satamaz ve para kazanamaz hale geldiler. Şehir merkezinde yapılması planlanan yeni inşaatlarda, çekme payı ve kat yüzünden başlamadan düşünce aşamasında kaldı. Vatandaşın yan komşusunun binası hem önde hem de katı fazla olduğu için inşaat yaptırmak istemedi. Hukuki süreçte uzayınca tek çare revizyon oldu. O da gecikince sıkıntılar büyüdü. İnşaat malzemesi satan esnafların sattıkları malzeme oranları onda dokuz oranında azaldı, dün on satarken bugün sadece bir satabiliyor. Çizim yapan mühendislerle konuştuğumuzda önceleri 1 yılda şehir merkezi için 60 tan fazla proje çizerken, 2015 yılında bu sayı 6’da kalmış. Sektör tamamen durma noktasına geldi. Geçen yıl ilçe merkezinde yapılan konut sayısı belli, parmakla gösterilir durumda. Bina olmadığı için astronomik fiyatlara daireler satılmakta. 100 bin lira edecek olan daire 160-170 bin liraya satılıyor. Kimse bana bunu açıklayamıyor. Belediyenin ilk önceliği revizyon olmalı yoksa 2016 yılı da geçen seneki gibi geçer ve göç daha da artar. TÜİK raporları da ortada. Biran önce çözüm bulunması gerekiyor.”

Belediye 2015 yılında verilen ruhsat adetlerini kamuoyuyla paylaşırken, resmi olmayan bilgilere göre revizyonun Nisan-Mayıs aylarında gerçekleşeceği söyleniyor.
Kaynak: cha