Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'un 2 yıldır uğraşmasına rağmen 'mavi bayrak' alamamasını sert sözlerle eleştirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürlüğü'nce Turizm İşletme Belgeli otellerden Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve bu kanuna bağlı yönetmeliklerde belirtilen kriterleri tam olarak sağlayanlara verilen Mavi Yıldız ve Berat ödülünü Samsun'da ilk olarak Serra Otel almaya hak kazandı.

Otelde düzenlenen Mavi Yıldız Güvenilir Gıda Ödülü törenine Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Hüseyin Akan, Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Albay Murat Özer, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, vali yardımcıları ile işletme sahipleri katıldı.

Programda konuşan Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, otelin üst düzey yetkililerinden mutfağında çalışan ekibine kadar herkesi tebrik ederek diğer işletmelerin de mavi yıldız için başvurmalarını istedi.

BU KADAR YATIRIMA RAĞMEN NEDEN ALAMADIK?

Başkan Yılmaz, çevre bilincinin yaygınlaştırılması amacı ile geliştirilmiş, plaj ve marinalar için öngörülen bir çevre ödülü olan mavi bayrak konusuna da değindi. Samsun için mavi bayrağın çok önemli olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti: "Şehrimiz bana göre mavi bayrağı çoktan hak etti. Bu konuyu bir kaç platformda dile getirmeme rağmen sonuç elde edememiş olmak beni üzüyor. Kurupelit Marinası'ndan Organize Sanayi sahillerine kadar toplu iğne başı kadar pis su denizimize gitmiyor. Samsun Limanı'nın içi eskiden foseptik çukuru iken orayı temizledik şimdi insanlar oraya gidip balık tutuyor. Bunlara biz emek verdik. 50 milyon Euro'luk bir atık su arıtma tesisi yaptık. Bu yatırım ne Ordu'da ne Trabzon'da ne de Giresun'da var. Bu kadar yatırım yapmamıza rağmen neden iki senedir mavi bayrak alamadık inanın anlamış değilim."

SAMSUN KENDİ KALESİNE GOL ATIYOR

"Biz mavi bayrak için başvuru yapmışız ve yapılan denetimlerde yalnızca Nisan ayına kadar alınan numuneler tertemiz çıkmış." diyen Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: "Kirli çıkmış olmamız imkansız neden Nisan ayında böyle bir durum olmuş diye sorduğumda, Nisan ayında müthiş bir feyezan oldu. Yağmur yağdı. Feyezan yamaçlardan rusubat yani killi su getirdi. O da denizde bir sararma yarattı. Tam da o sararmanın olduğu gün gittiler denizden numune aldılar. Yani o gün numune almak demek Allah aşkına akıl karı mı? Feyezanı tutacak bir teknoloji var mı? Feyezan için yaptıklarımız da elbet var. Ancak o kadar şiddetli bir yağmur du ki feyezanı o yaptığımız taşkın setleri de engelleyemedi. Soruyorum tekrar o gün numune almak gerçekten mantıklı mı? İlgilenin bu konularla yazık günah. Samsun kendi kalesine gol atıyor. Hangi şehrin atık su arıtma tesisi, taşkın seddesi var. Azıcık killi su geldi diye mavi bayrağı alamadık. Bandırma Müzesi'nin olduğu alan için de mavi bayrak talebimiz oldu halen daha oradan da alamadık. Allah bilir orada soya yüklü bir gemi batmıştı. Eminim o kaza günü oradan numune alınmıştır. Böyle şey olmaz. Bir yere varılmaz. Mavi bayrak turizm açısından dünyada çok iddialı bir vizyon. Mavi Bayraklı tüm sahiller fark yapıyor. Bu konuya sahip çıkalım."

MAVİ YILDIZ MÜŞTERİ SAYISINI ARTIRACAK

Samsun Valisi İbrahim Şahin de, "Bu yıldızı elbette başkaları da alacak ancak bayrak yarışına bende varım deyip cesaret örneği koyan Serra Otel yetkililerimizi kutluyorum. Mavi yıldız ile otelin müşteri sayısı da artacak." dedi. Turizm yatırımlarına da değinen Şahin, Rusya ile olan krizi hatırlattı ve turizm konusunda ciddi bir yarış içinde olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

MAVİ YILDIZLI BAYRAK GÖNDERE ÇEKİLDİ

Konuşmaların ardından Samsun Valisi İbrahim Şahin ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz tarafından Serra Otel Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Türkdönmez'e mavi yıldızlı bayrak ve berat ödülü takdim edildi. Bayrak protokol üyelerinin katılım ile birlikte otel önündeki göndere çekildi. Program verilen öğle yemeği ile birlikte son buldu.


Kaynak: cha