Yozgat’ta tarımsal sulama amaçlı tesis edilen baraj ve göletlerde üretimi her geçen yıl artan su ürünleri avcılığının kurallara uygun yapılmasını sağlamak amacıyla bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Türkiye’nin 9’uncu büyük sulama barajı olan Çekerek ilçesindeki Süreyyabey Barajı’nın Sulama Birliği’ne 3 yıl süreyle kiraya verilip, su ürünleri üretimine alınması nedeniyle bölgedeki balıkçılar ve diğer ilgililer bilgilendirildi. Çekerek Belediye Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Çekerek Su Ürünleri Kooperatifi üyeleriyle birlikte, güvenlik personeli ve ilçede denetleme yetkisine sahip ilgili kurumların personeli katıldı. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Seyfali Ağdepe, katılımcılara baraj sularında yapılacak olan avlanma konularında bilgilendirme yaptı. Ağdepe, iç sularda avlanma yasağı döneminde su ürünleri koruma ve kontrol denetimlerinin yanında, avlanma döneminde de denetimlerin yapılıp, yasa ve yönetmenliklerle belirlenen usul ve yöntemlerle avcılık yapmayanlar hakkında yasal işlem yapıldığını, uygun olmayan av malzemeleri ile birlikte teknelere el konulduğunu hatırlattı. Ağdepe, balıkçılık faaliyetleri esnasında kullanılan bazı ağlar ve yöntemlerin, balıklarını su diplerindeki yuvalarına zarar verip, üremelerini engellemesi nedeniyle yasak olduğunu kaydetti. Ağdepe, “Genel olarak Manyat olarak bilinen ve yasal olarak kullanılması yasak olan ağların kullanıldığı tespit edilip, bunlara el konulmakta, ağ sahipleri hakkında da yasal işlem yapılmaktadır. Bunun dışında iç sulardaki balıkların tutulabilmesi için belirli ölçüleri var, bu ölçülere uyulup, uyulmadığını da kontrol ediyoruz, uymayanlar hakkında yine yasalar çerçevesinde yaptırımlar uyguluyoruz” dedi.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Yozgat il genelinde 5 baraj, 28 sulama amaçlı gölet ile akarsularda yapılan balıkçılık faaliyetlerinin her geçen yıl arttığını, su ürünleri üretiminin birçok ailenin geçim kaynağı haline gelmeye başladığını söyledi. Özdemir, su ürünleri üretiminin iyi bir noktaya gelebilmesi için yasalara uygun avlanma yapılması gerektiği belirterek, “Denizlerden binlerce kilometre uzaktaki ilimizde gelişmekte olan balıkçılık faaliyetlerine bağlı olarak su ürünleri üretiminde bulunacaklar ile güvenlik birimleri ve denetimde yetkili olan görevliler sürekli olarak eğitilmektedir” diye konuştu.
Kaynak: iha