Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde düzenlenen “Bağımlılık, Gençler ve Gerçekler” konulu konferans düzenlendi.
Kdz. Ereğli ilçesinde faaliyet gösteren Düzceliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından AKM Sinema Salonunda ‘’Bağımlılık, Gençler ve Gerçekler’’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi’nde (AMATEM) görevli Uzman Doktor Tijen Şengezer katıldı. Kdz. Ereğli Düzceliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erhan İlhan son zamanlarda ülkemizde ve bölgede madde bağımlılığında artış olduğunu belirterek, bu nedenle konferans düzenlediklerini söyledi.
AMATEM’den Uzm. Dr. Tijen Şengezer, gençlerin uyuşturucuya nasıl başladığını ve ailelerin neler yapması gerektiği konularında bilgi verdi. Gençlerin uyuşturucu bağımlısı olmaması için en büyük görevin ailelere düştüğünü anlatan AMATEM Uzm.Dr. Tijen Şengezer “Madde bağımlılığı gençlerimizin yaşamlarına girdi. Bağımlılık yapan maddeler ilk kullanıldığında hızlı ve yüksek miktarda depolama salgılanır, ödül olarak algılanır. Tekrarlanan kullanımlarda dopamin yine yükselir, eski düzeylere ulaşmaz. Bağımlılarda dopamin salınımı bozulur. Kişi artık hiçbir şeyden zevk alamaz olur. Bu artık dünyanın sorunu oldu. Biz bu konuda duyarlı bireyler yetiştirmek için görevimizin ilk günlerinden itibaren gençleri madde bağımlılığından ve suçtan uzak tutmak, bunun yerine donanımlarını ve özgüvenlerini arttıracak çalışmalar yapmalarını öneriyoruz. Bağımlılık, gençler ve gerçekler konusunda duyarlı olmalıyız. Bu yönde ailelerimize büyük görevler düşüyor” dedi.
Şengezer konuşmasında katılımcılara madde bağımlılığının nedenleri, nasıl başladığı ve nasıl bağımlı olunduğu ve bağımlılıktan kurtulmanın yöntemlerini anlattı. Şengezer konferans sonunda öğrenciler tarafından kendisine yöneltilen sorulara yanıt verdi.
Kaynak: iha