Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliği ile ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde hayata geçirilen Piri Reis Müzesi açıldı.
Gelibolulu büyük denizci Piri Reis’in 500 yıl önce miras bıraktığı değerleri sonsuza kadar yaşatmak için, Çanakkale Savaşları’nın 100. Yılı kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılarak Çanakkale Valiliğine devredilen Piri Reis ve Haritaları Sergisi malzemelerinden oluşan interaktif müzenin açılışını Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Celal Karakaş, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Enver Aydın, Biga Kaymakamı Fatih Genel. Emniyet Müdürü Yılmaz Özden, ÇTSO Başkanı Bülend Engin, ÇTSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, Mert Mildon ve Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Yürükçü ile Hikmet Sezen gerçekleştirdi. Açılışa kurumların il müdürleri, bürokratlar, ilköğretim ve lise öğrencileri de katıldılar.
Kurdele kesilerek açılışın yapılmasının ardından, Sinan Ceco, Vali Ahmet Çınar ve diğer konuklara müzeyi gezdirerek, bilgi verdi. Vali Çınar ve beraberindekiler, önce Piri Reis’in yaşamını konu alan 15 dakikalık film gösterimini izlediler. Daha sonra, Pîrî Reis’in yaşlılık ve gençlik dönemlerini temsil eden heykelleri, Piri Reis’in ünlü Dünya Haritası üzerinde masalsı yolculuğun yapıldığı interaktif uygulamayı, Piri Reis’in haritası ile modern dünya haritasını kıyaslamak için yapılan harita dolabını, bir yüzünde Piri Reis’in çizimleri, diğer yüzünde ise o alanın aynı açıyla bugünkü uydu görüntüsünün yer aldığı harita ormanını, dokunmatik bir masada yer alan Piri Reis haritasını inceleyerek, bilgi aldılar.
Müzede, Piri Reis’i ünlü haritasını 500 yıl önce Kilitbahir kalesinde yağ kandili ışığında ceylan derisi üzerine işlerken betimleyen bir canlandırma heykelin yanısıra, "harita ormanı" adı verilen bölümde Piri Reis’in meşhur kitabı Kitab-ı Bahriye’de yer alan haritalar tabloların bir bölümünde, söz konusu bölgenin aynı açıyla bugünkü uydu görüntüsü de diğer bölümünde yer alıyor. Raylı harita dolabı da Riri Reis’in dikkat çeken bir başka bölümü. Bu dolapta Piri Reis’in dünya haritası şeffaf cam üzerine basılı halde yer alıyor. Modern dünya haritasıyla Piri Reis’in haritasını kıyaslamak için yapılan bu raylı dolaplar sayesinde iki haritayı kolayca kıyaslanabiliyor. İnteraktif bölümde ise Piri Reis’in Dünya Haritası, masalsı bir yolculuk temasıyla zeminde anime edilmiş. Ziyaretçilerle etkileşimli bir şekilde çalışan sistemde altmış saniyede bir birbirini kovalayan iki farklı tema var. Okyanus ve Piri Reis’in dünya haritasında gezme imkanı sunan bu bölümde ayrıca bir de seyir terası bulunuyor. Gemi küpeştesi olarak inşa edilen bu terasta, ziyaretçiler kendilerini denizin ortasında seyahat ediyor gibi hissetmeleri sağlanıyor.
Kaynak: iha