Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Tekirdağ Organize Sanayi Bölgesi (TORSAB) ile ilgili açıklamalarda bulunarak projede 12 bin kişinin istihdamını hedeflediklerini ancak sürecin istihdamı ve gelişimi engellediğini söyledi.
TORSAB’ın çevreci ve Süleymanpaşa’da bulunan Asyaport ve yat limanı projeleri ile entegre olmuş projelerden en önemlilerinden biri olduğunu ifade eden TSO Başkanı Cengiz Günay, TORSAB projesinde 12 bin istihdam, 2 milyar TL yatırım, 1.2 milyar dolar ihracat, 1.2 milyar dolar ithalat hedeflendiğini belirtti.
TORSAB’ın kuruluş aşamasında gelinen noktadan bahseden TSO Başkanı Cengiz Günay, dava sürecinin devam ettiğini belirterek, "TORSAB 2013 yılının Ekim ayında yüzde 51 Tekirdağ Valiliği, yüzde 49 Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığı ile kuruldu. 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde müteşebbis heyeti oluşturularak yer tespiti yapıldı. Bakanlıktan kuruluş ile ilgili izinler alındı. Bakanlar Kurulu’ndan kamulaştırma ile ilgili iznimiz çıktı. Başbakan ve Cumhurbaşkanı onayından geçerek kuruluşunu tamamlamış olduk. Bu süreç içerisinde yaklaşık 200 ulusal ve uluslar arası firma organize sanayi bölgesi içerisinde yer almak istedi. Çevreci ve üretime önemli katkı sağlayan ve istihdam alanında dengeli sanayi bölgesi ortaya çıktı. Ancak Tekirdağ’da son günlerde bilgisi olmadan fikri olan insanların itirazları ile TORSAB’ın kurulmaması ve yer tespitinin yanlış olduğuna yönelik Danıştay’a ve İdare Mahkemesine açılmış dava var. Dava süreci devam ediyor. Biz Tekirdağ olarak Süleymanpaşa olarak uyuyan sakin bir kentiz. Bu sakin ve uyuyan kent görünümü ile 2023 vizyonunda yer almamız ve bu şehrin insanlarına bu bakış açısıyla hizmet vermemiz mümkün değil. Ancak sürdürülebilir ekonomi, ticaret ve sosyal hayatla yani devamlılığı olan her türlü ticari yapıyla bu şehri büyütmemiz gerekmektedir. TORSAB projesinde 12 bin istihdam, 2 Milyar TL yatırım, 1.2 milyar dolar ihracat, 1.2 milyar dolar ithalat hedefleniyor. Proje Türk Tasarım Vakfı tarafından yapılan hem kentin ekonomisine hem ülke ekonomisine inanılmaz derecede katkı sağlayacak bir projeydi" dedi.
"DİĞER YATIRIMLARLA ENTEGRE OLMUŞ BİR PROJE"
TORSAB’ın Tekirdağ açısından önemli bir adım olduğunu ifade eden TSO Başkanı Cengiz Günay, yatırımlarla entegre edilmiş bir proje olduğunu belirterek, "TORSAB Tekirdağ’daki yatırımlarla entegre ettiğimiz bir projeydi. Yat Limanı ile hizmet sektörünü harekete geçirmek, Asyaport Limanı ile deniz ticareti geliştirilmek isteniyor. Bu projeler özellikle Asyaport ile entegre olan TORSAB ile bağlantılı projelerdir. Bu proje Tekirdağ’da kendini çevreci, yeşilci hisseden bazı insanlar tarafından alınmış negatif kararlar tarafından yapılan itiraz sonucu proje durmuş ve mahkeme süreci devam etmektedir. Gelişimin önünde kimse duramaz. TORSAB ile ilimizin yatırımlarının desteklenmesi amaçlanıyordu" ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha