Milenyumun üstünden 15 senenin geride kaldığı 2015 senesinin Dünya bayanlar Günü'nde de değişen fazla bir şey olmadı. Üçüncü dünya ülkelerinde bayanlara karşı zulüm ve şiddetin yaygınlığı gündemden düşmezken, Batı dünyasında da bayanlara karşı adaletsizlik sürüyor. En önemli demokrasi ve refah ülkelerinden biri sayılan Almanya'da, bayanlar hala erkeklerden ortalama yüzde 22 daha az kazanıyor.

Kadın erkek eşitsizliği mevzusunda Almanya, Avusturya'dan sonra Avrupa ikincisi. Ancak diğer yandan da bayan bir Başbakan (Angela Merkel), bayan bir Savunma Bakanı (Ursula von der Leyen) ve Federal Aile Bakanı (Manuela Schwesig) ile Almanya'da bayanların sessiz bir devrimi yaşanıyor. bayanların yönettiği bir cumhuriyet olan Almanya'da, bayan devrimi kendini iyiden iyiye hissettiriyor. Alman Federal Meclisi, 8 Mart Dünya bayanlar Günü öncesindeki son iş günü olan 6 Mart'ta, firmalarda bayan kotası zorunluluğunu oylayarak kabul etti.

Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig, kotanın kadın-erkek eşitliği yolundaki önemine değindi. Yeni düzenleme ile 2016 senesinden itibaren Almanya'daki borsa şirketleri, idari personellerinde Minimum yüzde 30 payında bayan çalıştırmak zorunda. Uygulamanın Almanya'da yaklaşık 100 şirketi bire bir etkileyeceğini dikkat çeken Schwesig, "Ümit ediyorum ki diğer şirketler de bu kotayı uygulayacaktır." dedi. Almanya'da yer alan orta ve büyük ölçekli 3 bin 500 şirket ise kendilerine en müsait biçimde kotayı uygulaması gerekiyor.

Dünya bayanlar Günü öncesi böyle bir oylama yapılmasının önemine dikkat çeken Schwesig, "Bu cins sinyallerin etkileyici olması için hepimizin değişikliğe hazır olmamız gerekiyor." diye konuştu. Başbakan Merkel ve takımı bayan kotası ve benzeri girişimlerle toplumdaki bayan erkek eşitsizliğini değiştirmeye çalışıyor, bilhassa iş yaşamında bayanların erkeklerle eşit seviyeye gelmesine gayret ediyor. Merkel'in başında bulunduğu Federal hükümet daha önce de Ebeveyn Parası'nın yürürlüğe koyarak, bayanların iş hayatına daha basit arka dönebilmesi istikametinde bir adım atmıştı. Ancak uzmanlar bunun için daha yapılacak çok şey olduğunu belirtiyor.

8 Mart Dünya bayanlar Günü vesilesiyle türlü etkinlikler düzenleyen sendikalar ve sivil toplum kuruluşları da bayan erkek eşitliği mevzusunda daha fazla şeyin yapılmasını talep ediyor. 8 Mart günü saat yerel saatle 11.00'de Köln'de bir miting planlayan Alman Sendikalar Birliği (DGB), Almanya'da hala daha konut işlerini büyük payda bayanların gördüğüne ve iş yaşamında eşitliğin laf mevzusu olmadığına dikkat çekti.

Uluslararası karşılaştırma yapılınca Almanya'da çok daha yüksek payda annelerin saatlik işler veya düşük ücretli işlerde çalışmak vaziyetinde kaldıklarını belirten DGB, oysa bayanların bazen erkeklerden çok daha iyi diplomalara sahip olduklarını hatırlattı. DGB, bayan vücudunun reklam medya malzemesi olarak kullanılmasını da sert biçimde eleştirdi.
Editör: TE Bilişim