Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakan olduğu dönemde Facebook üzerinden hakaret ettiği belirtilen üniversite öğrencisi, 6 bin lira adli para cezasına çarptırıldı.
Erdoğan’a hakaret içerikli fotoğrafı ve iletiyi Facebook üzerinden paylaştığı iddia edilen üniversite öğrencisi Barış M.’nin yargılandığı davada karar çıktı. İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Barış M. katılmazken, sanığı, avukatı Diren Cevahir Şen temsil etti.
Karar duruşmasında söz alan Barış M.’nin avukatı Diren Cevahir Şen, davaya konu fotoğrafı müvekkilinin oluşturmadığını, sanığın söz konusu fotoğrafı başka bir yerden alarak paylaştığını iddia etti. Sanığın bu eyleminin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savunan Şen, "Müvekkilim hakaret kastı ile hareket etmemiş eleştiri hakkını kullanmıştır. Zira müşteki taraf siyasetçi devlet idarecisi olup bu gibi eleştirilere katlanmalıdır. Uluslararası sözleşmeler ve Anayasamız da bu şekilde eylemleri eleştiri hakkı kapsamında suç saymamaktadır. Buna dair birçok içtihat da vardır. Kaldı ki müvekkil hakaret kastı ile hakaret etmemiştir. Suçun maddi ve manevi unsurları oluşmamıştır. Müvekkilim beraatına karar verilmesini talep ediyorum" diye konuştu.
Mahkeme, sanığın üzerine atılı “Kamu görevlisine karşı görevi nedeniyle hakaret’’ suçunu işlediğinin anlaşıldığını belirterek, sanığı 6 bin 80 TL adli para cezasına çarptırdı. Hakim, ifadesinde hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmeyen sanığın beyanını hatırlatarak, adli para cezasının hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verip, para cezasını ertelemedi.
“FACEBOOK’TA GÖRDÜM KENDİ PROFİLİMDE PAYLAŞTIM’’
Sanık Barış M. 23 Ekim’de görülen duruşmada verdiği ifadede suçlamaları kabul etmeyerek, “Suça konu resmi Facebook sayfalarından bir yerde gördüm ve kendi sayfamda paylaştım. Daha sonra da bu fotoğrafı sayfamdan kaldırdım. Bunu paylaşmamdaki amacım Erdoğan’a hakaret etmek değildi. Suç işleme kastım yoktur. Beraatıma karar verilmesini talep ediyorum. Üzerime atılı suçu kabul etmiyorum. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümlerini kabul etmiyorum" demişti.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheli Barış M.’nin Facebook hesabı üzerinden 18 Haziran 2013 tarihinde o dönemde Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafını fotomontajla değiştirdiği ve hakaret içerikli sözler kullandığı bilgisine yer verildi. İddianamede şüpheli Barış M.’nin atılı suçu işlediğinin delillerle anlaşıldığı belirtildi. Şüphelinin "Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret" suçundan 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.
Kaynak: iha