4 Nisan 2015 Cumartesi günü yaşanacak olan ‘Kanlı Ay Tutulması’ için uzmanlar ‘bu yüzyılın en sıkıcı Ay tutulması’ diyor. NASA’dan yapılan açıklamaya göre tutulma sadece 5 dakika sürecek ve tutulma esnasında ‘Blood Moon’ yani ‘Kanlı Ay’ denilen, kırmızı bir görüntü oluşacak.

Ay tutulması Doğu Asya, Yeni Zelanda,  Pasifik, Batı ve Kuzey Amerika ülkeleri ile Avustralya’dan izlenebilecek. Ay’ın Dolunay formunda, biraz kırmızılaşmış şekilde görüleceği bu astronomi olayı, ülkemizde ise görülemeyecek. Türkiye’de saat 16:58 sıralarında yaşanacak olan Kanlı Ay tutulmasının, “bu yüzyılda yaşanan en sıkıcı Ay tutulması” olacağı söyleniyor.

‘BLOOD MOON TETRAD’ININ ÜÇÜNCÜSÜ YAŞANACAK

Ay tutulduğu sırada Dünya’da Güneş’in doğmakta ve batmakta olduğu lokasyonlardan yansıyan ışık sebebiyle Dolunay hafif kırmızılaşmış bir görünüme kavuşuyor. Bu görüntü sebebiyle ‘Blood Moon’ yani ‘Kanlı Ay’ denilen bu astronomi olayı sırasında, değişik bir durumun yaşanması da bekleniyor.

Cumartesi günü yaşanacak olan Kanlı Ay, 2014-2015 yılları arasında 4 kez gerçekleşecek olan tutulmalardan 3.sü olacak. Dolunay’ın 4 kez ve kırmızı şekilde tutulacağı bu periyodu tanımlamak için, Latince’de ‘Dörtlü’ anlamına gelen Tetrad adı kullanılıyor. 4 Nisan’da serinin 3.cü Kanlı Ay tutulması, Tetrad’ın 3. Aşaması olacak. 4. ve son kanlı Ay tutulması ise 28 Eylül’de gerçekleşecek.

AY TUTULMASI DEPREMİ TETİKLER Mİ?

Astrologlar Dolunay vakitlerinde Dünya’nın ve Ay’ın etrafındaki manyetik alanların etkilendiğini belirtiyor. Bu durumun deprem gibi doğal afetleri de tetikleyebileceğini belirten uzmanlar, tutulma etkilerinin geniş bir zamanda görüleceğinin de altını çiziyorlar. Tutulma sonrasındaki etkinin yaklaşık 6 aya yayılacağını belirten astrologlar, dörtlü Ay tutulması denilen Tetrad’ın, toplumsal açıdan çalkantılı günlere işaret ettiğini söylüyor.

Editör: TE Bilişim