Faik KAPTAN-Murat ÇAKIR/ İSTANBUL,() SURİYE'deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan ve bir gecede Türk vatandaşı olan Çerkes asıllı 16 yaşındaki ’müzik dehası’ Tambi Asaad Cimuk, ilk konserini vermek üzere İstanbul'dan Rusya’nın St. Petersburg kentine gitti.

Rusya’nın St Petersburg kentindeki yarışma için İstanbul'dan yola çıkan müzik dehası Tambi Asaad Cimuk, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı için dün Ankara’da yoğun bir çalışmanın ardından aldığı Türk pasaportuyla Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarına poz verdi.
Suriye’nin başkenti Şam’da yaşayan Tambi Asaad Cimuk, 2 yıl önce savaştan kaçarak annesi, babası ve kardeşiyle Bursa’da yaşamaya başladı. Müzik dehasının uluslararası yarışmalara katılabilmesi neredeyse imkansızken Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu’nun özel çabasıyla vatandaşlık ve pasaport işlemleri bir gecede gerçekleştirildi. Genç müzisyenin yarışmalara katılabilmesi için harcanan çabaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da destek verdi. Aynı zamanda Çerkeslerin Abzeh boyuna bağlı sülale ismi olan Cimuk soyadını alan dahi piyanist, yarışmada Türkiye’yi temsil etmek için Rusya’nın Petersburg şehrine uçtu.

RUS ÖĞRETMENİ İLE BERABER
Rusya’da daki konseri için beraberinde Rus öğretmeni Elena Çekiç beraber giden Tambi'nin piyano eğitimine devam ettiği Bursa'daki müzik akademisinin sahibi Rüstem Avcı da, gidişlerinden önce yaptığı açıklamada Tambi ve ailesinin 1864'te zorunlu göç ile Suriye'ye gittiklerinde edinemedikleri soy isminin Türkiye Cumhuriyeti devletinin kendilerine verdiğini söyledi. Avcı, "Artık Tambi Cimuk oldu. Tambi Asaad Cimuk da olabilir" ifadesini kullandı.
Vatandaşlık ve pasaport işlemlerinin detaylarını Avcı şöyle anlattı:
“Ümidimiz kesilmişti. Gerçekten çok zor. Yurttaşlık edinip pasaport almak. Bir yabancı için Türkiye tarihinde bu bir ilk. Hani klasik birkaç olayı biliyoruz ama sanatla ilgili bir gecede, dün akşam resmen gece yarısı operasyonu yapıldı. Ben filmlerde olurdu sanırdım böyle şeylerin. Başbakan imzasından Sayın Cumhurbaşkanının imzasına kadar geçen o süreci, Cumhurbaşkanının ne dediğini kendisi söylesin" dedi.
YENİDEN DÜNYAYA GELDİM
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesi için Tambi Cimuk şöyle konuştu:
“Bugün en güzel günlerden birisi. Artık yeniden doğduğumu hissediyorum şu an. Gerçekten çok mutluyum. Sayın Cumhurbaşkanı aradığı zaman gerçekten çok mutlu oldum ve gurur duydum. 'Senin Türk kimliğini, vatandaşlığını imzaladım. Ve artık Türkiye senin vatanın oldu. Şimdi daha çok çalışmalısın' dedi. Ben de çok teşekkür ettim ona ve dedim şu an mesuliyetim daha büyük oldu ve daha çok çalışmalıyım. İnşallah gelecekte daha büyük yarışmalar ve daha büyük uluslararası yarışmalara katılacağız ve inşallah Allah'ın izni ile kazanacağız.“

Akademix Güzel Sanatlar Merkezi Yöneticisi Rüstem Avcı’da Tambi Cimuk’un önceden katılmış olduğu New Jersey’deki videolu yarışmada birinci geldiğini açıkladı. Daha sonra Tambi Asaad Cimuk ve Rüstem Avcı havalimanında Cimuk’un müzik öğretmeni olan Elena Çekiç ile buluştuktan sonra Rusya’nın St Petersburg kentine gitti.
 

(FOTOĞRAF)

 

 

Kaynak: dha