<div itemprop="description" style="box-sizing: border-box; font-family: 'Open Sans'; line-height: 16px;"> <h2 style="box-sizing: border-box; color: rgb(32, 32, 32); margin: 7px 0px; font-size: 25px; line-height: 28px;">Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “TÜİK, 2013 yılında 22 milyon 50 bin ton olan buğday üretiminin 2014’de yüzde 13,8 azalarak 19 milyon tona indiğini tahmin ediyor” dedi.</h2> </div> <br style="box-sizing: border-box; font-family: 'Open Sans'; line-height: 16px;" /> <div class="news" id="news" itemprop="articleBody" style="box-sizing: border-box; font-family: 'Open Sans'; line-height: 16px;"> <p style="box-sizing: border-box; margin: 0px 0px 18px; padding: 0px; line-height: 20px; font-size: 14px; color: rgb(45, 45, 45); text-align: justify;">Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “TÜİK, 2013 yılında 22 milyon 50 bin ton olan buğday üretiminin 2014’de yüzde 13,8 azalarak 19 milyon tona indiğini tahmin ediyor” dedi.<br style="box-sizing: border-box;" /> <br style="box-sizing: border-box;" /> Bayraktar, yaptığı açıklamada, <linkz id="linkz9" style="box-sizing: border-box;"><nobr style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-weight: bold; line-height: 1.7; color: rgb(255, 0, 0); border-bottom-width: 3px; border-bottom-style: double; border-bottom-color: rgb(255, 0, 0); cursor: pointer;">farklı</span></nobr></linkz> ekolojilere sahip olan Türkiye’de buğday ekiminin bölgelere göre Eylül’ün ikinci yarısında başlayıp Kasım’ın sonuna kadar devam ettiğini bildirdi. Türkiye’de 23,81 milyon hektar toplam tarım alanı bulunduğunu, bunun 15,62 milyon hektarının tahıl ve diğer <linkz id="linkz8" style="box-sizing: border-box;">bitkisel</linkz> <linkz id="linkz11" style="box-sizing: border-box;">ürünler<nobr style="box-sizing: border-box;"></nobr></linkz> ekilen alanı oluşturduğunu vurgulayan Bayraktar, bu alanın 7,77 milyon hektarının da buğday ekilen alanlardan <linkz id="linkz10" style="box-sizing: border-box;"><nobr style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-weight: bold; line-height: 1.7; color: rgb(255, 0, 0); border-bottom-width: 3px; border-bottom-style: double; border-bottom-color: rgb(255, 0, 0); cursor: pointer;">meydana</span></nobr></linkz> geldiğini, buğday alanlarının toplam tahıl ve diğer <linkz id="linkz7" style="box-sizing: border-box;"><nobr style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-weight: bold; line-height: 1.7; color: rgb(255, 0, 0); border-bottom-width: 3px; border-bottom-style: double; border-bottom-color: rgb(255, 0, 0); cursor: pointer;">bitkisel</span></nobr></linkz> <linkz id="linkz13" style="box-sizing: border-box;">ürünler<nobr style="box-sizing: border-box;"></nobr></linkz> ekilen alanın yüzde 49,7’ünü kapladığını belirtti. Kuraklığın 2013-2014 üretim sezonunda buğday, arpa başta olmak üzere tahıl üretimini çok olumsuz etkilediğini bildiren Bayraktar, “Kuraklık başta olmak üzere hemen hemen bütün <linkz id="linkz12" style="box-sizing: border-box;"><nobr style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-weight: bold; line-height: 1.7; color: rgb(255, 0, 0); border-bottom-width: 3px; border-bottom-style: double; border-bottom-color: rgb(255, 0, 0); cursor: pointer;">doğal</span></nobr></linkz> afetlerin yaşanması nedeniyle Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK), 2013 yılında 22 milyon 50 bin ton olan buğday üretiminin 2014’de yüzde 13,8 azalarak 19 milyon tona indiği tahmin ediyor” dedi.</p> <p style="box-sizing: border-box; margin: 0px 0px 18px; padding: 0px; line-height: 20px; font-size: 14px; color: rgb(45, 45, 45); text-align: justify;">Türkiye’de buğday ekim alanının son yıllarda azalmasına rağmen 2013 yılında 2012 yılına göre 243 bin hektar artarak 7 milyon 529 bin 600 hektardan 7 milyon 772 bin 600 hektara çıktığını belirten Bayraktar, 2014 yılı ekilen alan miktarının henüz açıklanmadığını, 2013 yılıyla aynı düzeylerde olduğunu tahmin ettiklerini bildirdi. Sulama altyapı yatırımları tamamlanmadığı için Türkiye’de teknik ve ekonomik olarak sulanabilecek 8,5 milyon hektar alanın 5,73 milyon hektarının sulanabildiğini, 2,77 milyon hektarın ise henüz sulanamadığını vurgulayan Bayraktar, “Sulama altyapı yatırımları hızla tamamlanmalıdır. Sulanabilir bütün alanların sulanmasıyla diğer <linkz id="linkz15" style="box-sizing: border-box;">ürünlerde</linkz> olduğu gibi buğdayda da önemli üretim artışı olacak, ülkenin büyük bölümünde kuraklığın <linkz id="linkz14" style="box-sizing: border-box;"><nobr style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-weight: bold; line-height: 1.7; color: rgb(255, 0, 0); border-bottom-width: 3px; border-bottom-style: double; border-bottom-color: rgb(255, 0, 0); cursor: pointer;">ürüne</span></nobr></linkz> olumsuz yansıması görülmeyecek” dedi.<br style="box-sizing: border-box;" /> <br style="box-sizing: border-box;" /> <span style="box-sizing: border-box; font-weight: 700;">“TOPRAK İŞLEME VE TARLA HAZIRLIĞI EN ÖNEMLİ İŞLEM”</span><br style="box-sizing: border-box;" /> <br style="box-sizing: border-box;" /> <linkz id="linkz16" style="box-sizing: border-box;"><nobr style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-weight: bold; line-height: 1.7; color: rgb(255, 0, 0); border-bottom-width: 3px; border-bottom-style: double; border-bottom-color: rgb(255, 0, 0); cursor: pointer;">Özellikle</span></nobr></linkz> buğdayda <linkz id="linkz18" style="box-sizing: border-box;">kaliteli<nobr style="box-sizing: border-box;"></nobr></linkz> ve bol <linkz id="linkz19" style="box-sizing: border-box;">ürün</linkz> alabilmek için üretimin <linkz id="linkz17" style="box-sizing: border-box;"><nobr style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-weight: bold; line-height: 1.7; color: rgb(255, 0, 0); border-bottom-width: 3px; border-bottom-style: double; border-bottom-color: rgb(255, 0, 0); cursor: pointer;">başlangıç</span></nobr></linkz> aşaması olan toprak işleme ve tarla hazırlığının en önemli işlem olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:<br style="box-sizing: border-box;" /> <br style="box-sizing: border-box;" /> “Birçok çiftçimizin tek gelir kaynağı olması ve yılda sadece bir defa <linkz id="linkz22" style="box-sizing: border-box;">ürün</linkz> alınması nedeniyle buğdayda <linkz id="linkz21" style="box-sizing: border-box;">kaliteli<nobr style="box-sizing: border-box;"></nobr></linkz> ve bol <linkz id="linkz23" style="box-sizing: border-box;">ürün</linkz> için toprak hazırlığı, ekim, bakım gibi <linkz id="linkz20" style="box-sizing: border-box;">kültürel<nobr style="box-sizing: border-box;"></nobr></linkz> işlemlerin tekniğine <linkz id="linkz26" style="box-sizing: border-box;">uygun</linkz> yapılması gerekir. Üreticiler, ekimi <linkz id="linkz25" style="box-sizing: border-box;">uygun</linkz> bir toprak işleme sonucu yapabilir. Toprak işlemeyle iyi bir tohum yatağı hazırlanmış, yabancı ot kontrolü sağlanmış, toprak yüzeyindeki bitki artıkları, anız ve ahır gübresi gömülmüş olacaktır. Bu amaçları gerçekleştirebilmek için değişik yapıda birçok toprak işleme aleti geliştirilmiştir. Üreticilerimizin toprak işlerken toprağın tavda olmasına dikkat etmeleri gerekir. Toprak, işlemeye <linkz id="linkz24" style="box-sizing: border-box;"><nobr style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-weight: bold; line-height: 1.7; color: rgb(255, 0, 0); border-bottom-width: 3px; border-bottom-style: double; border-bottom-color: rgb(255, 0, 0); cursor: pointer;">uygun</span></nobr></linkz> olması gerekenden daha nemli ve daha kuru olmamalıdır. Toprak tavda iken, toprak işleme aletlerine bulaşmaz, toprak sürüm sırasında helva gibi dağılır ve büyük tezekler oluşmaz. Tavın kaçırılması sürümde iri tezeklerin çıkmasına neden olmaktadır. Üreticilerimiz kesinlikle çok nemli toprak koşullarında buğday ekimi için pullukla sürüm yapmamalıdırlar.”<br /> <br /> Ekim zamanının toprakta çimlenmenin hızlı bir şekilde olacağı, alatav riskinin (çimlerin kuruması) azaldığı ve kışa girmeden önce iyi bir çıkışın sağlanacağı şartları sağlayan zamanda yapılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:<br style="box-sizing: border-box;" /> <br style="box-sizing: border-box;" /> “Ekim zamanının belirlenmesi çok önemli olup, erken ekimlerde <linkz id="linkz27" style="box-sizing: border-box;"><nobr style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-weight: bold; line-height: 1.7; color: rgb(255, 0, 0); border-bottom-width: 3px; border-bottom-style: double; border-bottom-color: rgb(255, 0, 0); cursor: pointer;">yüksek</span></nobr></linkz> toprak sıcaklığından dolayı tohumun çimlenememesine veya çimlendikten sonra yetersiz nem nedeniyle ‘alatav’ da denilen çimlerin kurumasına neden olur. Geç ekimde tohum kışa girmeden çimlenmez veya yetersiz çimlenenler ise kışa cılız girer, soğuklardan zarar görürler. Bu nedenle üreticilerimizin ekim zamanını iyi gözlemleyip ekim yapmaları gerekmektedir. Üreticilerimiz pratik olarak tohum yatağındaki toprak sıcaklığı 8-10 derece olduğu zaman ekim yaparlarsa kök gelişmesi hızlı ve kök tacı da derin olur.”<br style="box-sizing: border-box;" /> </p> </div>