BM İklim Değişikliği 21. Taraflar Konferansı için Fransa’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili görüşmelerini sürdürüyor. ABD Başkanı Obama ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimin her iki tarafa da bu zarar verdiğini, dertlerinin ise buradan zararla çıkmak değil tam aksine bunu barışa dönüştürmek suretiyle bölgenin barışına katkıda bulunmak olduğunu vurguladı.

Paris’te devam eden 21. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 21. Taraflar Konferansı'nda (COP21) bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeleri kapsamında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi.

ABD'nin Paris'teki OECD Daimi Temsilciliği’nde gerçekleşen görüşmeye Türkiye tarafından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Ahmet Yıldız da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama yaptıkları görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, görüşmenin içeriğine ve gündemdeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

“BÖLGEDEKİ GERİLİMLER, BİZLERİ DE ÜZMEKTEDİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşme ile ilgili yaptığı açıklamada; ABD Başkanı Obama’yla yaptıkları görüşmede Türkiye ile Rusya arasındaki güncel gelişmelerin değerlendirmesini yaptıklarını açıkladı ve iki ülke arasında yaşanan gerilimin kendilerini üzdüğünü belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu gerilimin her iki tarafa da bu zarar verdiğini, dertlerinin ise buradan zararla çıkmak değil tam aksine bunu barışa dönüştürmek suretiyle bölgenin barışına katkıda bulunmak olduğunu vurguladı.

“BAYIRBUCAK, DAEŞ’İN OLDUĞU BİR BÖLGE DEĞİL"

Toplantıdaki gündem maddelerinden biri olan ‘Viyana Süreci’ olarak adlandırılan çalışmaların başarılı bir neticeye kavuşturulmasının bölgeye farklı bir rahatlama getireceğine inandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin konuları arasında yer alan; Rus birlikleri ve Suriye rejim güçleri tarafından Bayırbucak Türkmenlerine yönelik sürdürülen operasyonu ile ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu: “Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu bölge biliyorsunuz DAEŞ’in olduğu bir bölge değil; tam tersine bizim soydaşlarımızın, akrabalarımızın olduğu bir bölgedir. Buranın sürekli bombalanması ve son 3 ay içerisinde burada 500’ü aşkın insanın, sivillerin son haftalarda öldürülüyor olması gerçekten dünya barışı adına üzücü gelişmelerdir. Temenni ederiz ki bunları da süratle aşmış oluruz.ö

ABD BAŞKANI OBAMA: “TÜRKİYE'NİN KENDİNİ SAVUNMA HAKKINI DESTEKLİYORUZ"

ABD Başkanı Obama da Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi ile ilgili olarak "Türkiye'nin kendini savunma hakkını destekliyoruz" açıklamasında bulundu.
Editör: TE Bilişim