2001 yılından beri El Kaide esirlerinin gözaltında tutulduğu Küba'daki Amerikan askeri üssü Guantanamo Bay'de 13 yıl hüküm yemeden kalan Suudi Arabistan uyruklu Shaker Aamer, ABD tarafından bugün serbest bırakılarak İngiltere'de yaşayan eşi ve dört çocuğuna sonunda kavuştu.

Guantanama'ya götürüldüğü gün doğan 13 yaşındaki oğlunu bugüne kadar hiç görmeyen İngiltere ikametli son zanlı Shaker Aamer, 2001 yılında bir Taliban birliğini yönetmek ve Usame Bin Ladin ile görüşmek suçlamalarıyla ilk defa 2001 yılında gözaltına alındığı, Guantanama'ya Afganistan'dan 2002 yılı Ocak ayında getirildi fakat bugüne kadar hüküm yemedi.

Downing Street, Shaker Aamer'in döndükten sonra tutuklanması gibi bir planları olmadığını söyledi.
İngiliz basını Londra'da yaşayan 48 yaşındaki Suudi Arabistan vatandaşının özel uçakla saat 13'de Bigging Hill Havaalanı'na indiğinde bir ambulansın beklediğini bildirdi. Aamer'in kayınbiraderi Saeed Siddique, serbest bırakılışının "mucize" olduğunu söylerken "Çok mutlu bir gün ve büyük bir sürpriz" dedi.

Daha önce de serbest bırakılacağı haberleri çıkmış ama sürekli erlelenmişti. İngiltere'de başta Savaşı Durdur Kampanyası (STW) olmak üzere çeşitli insan hakları kuruluşları sağlık durumu kötü olan Shakar Aamer'in özgürlüğü için kampanyalar yürüttüler.
Shakar Aamer, hakkındaki tüm terör suçlamalarını reddetti. ABD'deki 6 ajans onun sebest bırakılmasına onay verdi.
Shaker Aamer'i havaalanında sadece iki hukukçunun karşıladığı, hastaneye gittikten sonra ailesine kavuşacağını ama bugün onları görmesinin beklenmediği belirtiliyor.

Bu arada ABD'nin Guantanamo Bay'in kapatılması için yardımlarından dolayı İngiltere'ye teşekkür ettiği kaydedildi.
Editör: TE Bilişim