Dolar bugün güne 2,52'yi aşarak başladı. Dolar fiyatlarındaki uzun süredir yaşanan bu artış yastık altıcılar için sevinç kaynağı olurken bir yandan da insanı düşündürmüyor değil. Olayın farklı boyutlarını artık görmemiz farz oldu. Gidip dolar baz alınarak ülkemize getirilen ürünler bizim piyasalarımızda TL üzerinden şatışa sunuluyor. Bu noktada sakın ha ben 'Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı' mantığı ile ticaretimi yapıyorum aışverişimi yapıyorum safsatalarına hiç mi hiç bulaşmayın. Efendime söyleyeyim patatesinden tut soğanına çorabından tut ayakkabısına kadar ben Türk malı kullanıyorumlar bu artışın asıl sebebini kendi zihninizde gün yüzüne çıkarmayı hayli engelleyecektir. Bunun için ilk önce bu fikirlerden sıyrılmak gerek. 

Tarım, sanayi hatta ve hatta el ürünlerinde bile dolar girdisi var. Yediğimiz ekmeğin unu ithal değirmende öğütülüp, buğdayı taşıyan kamyonlarımıza kadar ithal bir pazarın tam orta noktasındayız. Kimi zaman anlam veremesek de ülkemizde elektrik, doğalgaz ve suyun cep yakan fiyatlara ulaşması bile dolara bağlanabiliyor. Dolar fiyatlarında ki bu artışlar döviz üzerinden borçları olanları endişeye sürüklemenin haricinde bizleri de kaygılandırmalıdır. Dolardaki bu artış Türk parası kullanan herkesi alakadar etmelidir demek daha yerinde olacaktır diyebiliriz çünkü Türk parasının doların bu zirveye oynayışları karşısında değer kaybetmesi bizlere hayat pahalılığı olarak geri dönüyor. Kısacası bu görmezden gelişleri, içten içe sevinişleri bir kenara bırakıp doların bu uçuk artışlarının bizlere 'pahalıya patladığını' artık görmemiz gerekiyor.

İşte günün konusu olan dolar ile alakalı DHA'nın yer verdiği o haber...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta Merkez Bankası'nın para politikasını ve Başkanı Erdem Başçı'yı sert şekilde eleştirmesinin ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Başçı'nın istifa ettikleri yönünde söylentiler yayılmış, ancak bu söylentiler hükümet tarafından net şekilde yalanlanmıştı.

Yalanlamaya karşın, dövizdeki satış baskıları hafiflemedi ve dolar bugüne, önceki 2.5275 liralık rekoruna yakın düzeylerde başladıktan sonra, 2.5150 - 2.5250 bandında hareket etti.

ABD Merkez Bankası'nın yakın vadede faiz artırma olasılığının güç kazandığına ilişkin belirtilere bağlı olarak dolardaki küresel piyasalardaki değer kazancı da içerideki alımları destekledi ve ABD para birimi 2.5385 lira ile yeni rekor düzeyine tırmandı.

Doların önemli para birimleri sepeti karşısında değerini gösteren endeks de bugün 11 yılın yeni zirvesine yükseldi. Bu gelişmelerle euro dolar karşısında 1.11545'e kadar gerilemesine karşılık, parite etkisiyle lira karşısında yükseldi ve 2.8394 lira ile 2.84 lira sınırına dayandı.
Editör: TE Bilişim