Bugünkü AB Zirvesi için hazırlanan raporda, Ankara ile yapılan anlaşmadan sonra Türkiye'den Yunanistan'a geçen mülteci sayısındaki düşüşün az olduğu belirtildi.

Dönem Başkanı Lüksemburg tarafından hazırlanan raporda, Yunan adalarına her gün 5-6 bin kişi yerine artık 4 bin kişinin geçmeye başladığı belirtildi fakat "Bu azalış başka faktörlere de bağlanabilir." denilerek Türkiye'nin bu azalıştaki fazla rol oynamamış olabileceği öne sürüldü.

AB-Türkiye eylem planıyla ilgili hazırlanan diğer bir raporda da anlaşmanın imzalanmasının üzerinden iki hafta geçmesine rağmen Türkiye'den mülteci akınının pratikte değişmediği öne sürüldü. AB sınır muhafaza kurumu Frontex'e göre Kasım'da bir önceki aya göre mülteci sayısı yarı yarıya azalarak 108 bine düştü. Bu durum ise hava şartlarına bağlandı.

Bazı Avrupa ülkeleri, Türkiye'deki mültecileri yasal yollarla doğrudan kabul edebileceklerini fakat bunun için Türkiye'nin illegal mülteci akınını durdurması gerektiğini belirtiyor. Türkiye'deki mülteciler için verilecek 3 milyar Euro için de aynı şart öne sürülüyor.
Kaynak: cha