Özgürlükçü bir Yeni Türkiye olma yolunda gittiğimiz safsatalarına şahit olduğumuz şu dönemde, ABD Senatosundan Türkiye' ye tokat gibi bir yanıt geldi. ABD Kongresi Temsilciler Meclisi’nin ardından bugün Amerikan Dış İşleri Bakanı John Kerry' ye de ilginç bir istekte bulunuldu. Senatörler John Kerry'e, gazetecilerin tutuklandığı, kalemlerin satılığa çıkartıldığı, iktidar yanlısı olmayanların sektörde tutunamadığı Yeni Türkiye' yi, Türk basınında ki sansürler ve kısıtlanan özgürlükler üzerinden vurarak 'Uyarı' çağrısında bulundu. Senato, en büyük kanayan yaramız olan basın özgürlüğü konusunda hükümet kanadına çok önemli uyarılarda bulunulmasının gerekliliğini vurguladı.

100 sandalyeli ABD Senatosu’nun 39’u Demokrat, 33’ü Cumhuriyetçi ve 2’si bağımsız toplam 74 üyesinin imzasını taşıyan mektupta, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın gözaltına alınması ve Samanyolu Medya Grubu CEO’su Hidayet Karaca’nın ise tutuklandığı hatırlatıldı.

Mektupta, 14 Aralık’taki bu olaydan önce de Erdoğan’a eleştiren yazılar kaleme alan çok sayıda gazetecinin de işlerini kaybettikleri kaydedilerek “Bu taktikler, demokraside kabul edilemez; özgür basın vatandaşlar için bilgilere tam erişim merkezidir. Türk hükümetinin Türk medyasını sansürlemesi ve cezalandırma girişimi ABD için derin bir endişe konusudur” denildi.


‘ERDOĞAN İLE KONUŞUN’

New York Senatörü Charles Schumer ve Mississipi’nin Cumhuriyetçi Senatörü Roger Wicker tarafından kaleme alınan ve diğer senatörler tarafından imzalanan mektubun son paragrafında “Bu vakaların barışçıl ve uygun bir yolla çözüme kavuşturulmasını teşvik edecek şekilde bu mevzuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yönetimiyle konuşmanız için size güçlü bir çağrı yapıyoruz.

Türk hükümetinin basını sansürleme adına böylesine yaygın çabalar içinde olması, özgür toplum, özgür teşebbüs, hukukun üstünlüğü, fırsat eşitliği ve demokrasinin temel prensiplerine hakarettir” ifadelerine yer verildi.

Şubat ayında ABD Temsilciler Meclisi’nin 88 üyesi Kerry’ye Türkiye’de basın özgürlüğünün durumunu eleştiren bir mektup göndermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Meksika’da yaptığı bir konuşmada “Kiralık” olarak nitelendirdiği Kongre üyelerini Türkiye aleyhinde kampanya yürütmekle suçlamıştı.


Editör: TE Bilişim