Almanya'nın Baden-Württemberg Eyaleti'nin başkenti Stuttgart'ta DİTİB'e bağlı Feuerbach Camii'ne gece saat 02.00 sularında saldırı düzenlendi. Caminin ön tarafında yer alan kütüphane ve büroların olduğu bölüme atılan yanıcı maddeden dolayı çıkan yangında kütüphane bölümü kullanılamaz hale geldi. Görgü tanıklarının zamanında itfaiyeye haber vermesi ile yangının büyümesi önlendi.

Olay yeri incelemesi devam ederken polisten yapılan açıklamada saldırının ilk belirlemelere göre ‘kundaklama' olduğu bilgisi yer aldı. Açıklamada ayrıca olayın çevre sakinleri tarafından itfaiyeye saat 01.50 sularında ihbar edildiği, itfaiyenin ilk müdahalesi ile yangının kontrol altına alındığı, olay yeri incelemesine göre yangının camdan içeri atılan bir madde ile çıktığından şüphelenildiği ve çok yönlü araştırmanın devam ettiği ayrıntıları da paylaşıldı.

Stuttgart Başkonsolosu Ahmet Akıntı ve Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Bilal Doğan sabah erken saatlerde olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı. Başkonsolos Ahmet Akıntı, “Bu saldırıların önlenmesi için her türlü tedbirin alınmasını umuyorum. Biz her düzeyde de daha evvel gereken girişimlerimizi yaptık. Bundan sonra da yetkili Alman güvenlik makamları nezdinden girişimlerimiz devam edecek. Tüm vatandaşlarımızın can güvenliği hepimizin sorumluluğunda. Dolayısıyla Alman makamlarının da bu konuda daha hassas bir şekilde tedbir alacaklarını, önümüzdeki dönemde ellerindeki delilleri, daha iyi bir şekilde değerlendireceklerini umuyorum.” dedi.

Akıntı, olayın tüm toplumu üzdüğünü belirterek, “Bu günlerde bizim birbirimize daha fazla sarılmamız, anlayış göstermemiz, birlik ve beraberlik içeren tabloyu sergilememiz gerekir. Zira bu gibi terör eylemleri, saldırılar, birlik ve beraberliğimizi, moralimizi bozmaya yönelik saldırlar. Biz ne kadar birbirimize sarılırsak, birlik ve beraberlik tablosunu sergilersek bu terör olayları ile saldırılarla amaçlanan hedefin yok olmasını, hedefin tutmamasını, amacın gerçekleşmemesini sağlamış oluruz. Buna özellikle dikkat etmemiz lazım. Dolayısıyla morallerimizi yüksek tutmalıyız. Adalete güvenmeliyiz, bulunduğumuz ülkenin adli ve güvenlik makamlarının yapacakları araştırma ve soruşturmalara güvenmeliyiz. Bu terör olayları bizleri sıkıntıya, moral bozukluğuna yönlendirmemeli.” açıklamasında bulundu.

"Almanya'daki insanlarımızın ve yatırımlarımızın korunmasının" Almanya'nın sorumluluğunda olduğuna işaret eden Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Bilal Doğan'da, Almanya gibi büyük bir devletin bu konuda gerekeni yapacağına inandıklarını, faillerin bir an evvel bulunmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

Feuerbach DİTİB Camii Başkanı İsmail Çakır da herkese açık olarak hizmet veren bir ibadethaneye yapılan bu çirkin saldırıyı kınadıklarını ifade etti.

DİTİB'den yapılan basın açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi: "Stuttgart Feuerbach DİTİB Cami’ne yönelik olarak gerçekleştirilen bu eylem Müslüman toplumu olarak bizleri endişeye sevk etmektedir. Endişemiz, son zamanlarda artış gösteren mabedlere yönelik saldırıların faillerinin bulunamaması sebebiyle artmaktadır. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) olarak, son zamanlarda artış gösteren mabedlere yönelik saldırılar sonucunda tekraren ifade ediyoruz ki, mabedlere yönelik saldırı ve şiddet eylemlerini, ayrıca toplumsal kargaşanın her türlüsünü kararlılıkla, nefret ve şiddetle kınıyoruz. Saldırıların faillerinin Alman Emniyet birimlerince en kısa sürede kanun önüne çıkarılacağını ümit ediyor, böylesine menfur olayların bir daha tekrarlanmamasını diliyoruz."
Kaynak: cha