Yemen'de tarafların, Birleşmiş Milletler öncülüğünde İsviçre'nin Cenevre kentinde nihai ateşkesin sağlanması için yapacakları barış görüşmelerine rağmen çatışmalar devam ediyor. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlıları, 20 Husi militanını öldürdüklerini açıkladı.

Yemen'de yaklaşık bir yıldır devam eden çatışma tarafların 15 Aralık'ta Cenevre'deki BM'nin öncülüğünde düzenlenecek toplantıya katılacaklarını açıklaması ateşkes umutlarını artırmıştı. Bugün Yemen'in Sana ile Aden kentleri arasında bulunan El-Dalii bölgesinde Hadi taraftarları ile Husi milisleri arasında çıkan çatışmada 20 kişinin öldüğü açıklandı. Ölenlerin tamamının silahlı Husi militanlarından oldukları belirtildi.

Yemen'de devlet kurumlarını ele geçiren Husilerin müzakere heyeti başkanı Muhammed Abdusselam ise bu sabah yaptığı açıklamada, aracılar vasıtasıyla görüştüğü Cumhurbaşkanı Hadi ile ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını belirtmişti. Bu ateşkesin görüşmelerin başlayacağı 15 Aralık'tan önce başlamak kaydıyla Cenevre'deki toplantılar sonuçlanana kadar 7 gün olacağı ileri sürüldü.

Yemen'de Ocak 2015'te Husi ve devrik lider Ali Abdullah Salih ile Cumhurbaşkanı Abdurabu Mansur Hadi taraftarları arasında baş gösteren siyasi kriz iç çatışmaya neden olmuştu. Yaklaşık bir yıldır devam eden ve 2 bin 500 kişinin öldüğü bu çatışmaya, Suudi Arabistan öncülüğündeki 8 Arap devleti de geçen Mart ayında Hadi yönetimine havadan askeri operasyonlarla destek verdiğini açıklamıştı.

Geçen hafta Yemen'in Aden kentinde Cumhurbaşkanı Hadi'yi ziyaret eden Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsicisi İsmail Veled El-Şeyh yaptığı açıklamada, "15 Aralık'ta Cenevre'de nihai ateşkes anlaşması" yapılabileceğini aktarmıştı. Ayrıca daha önce görüşmelere katılmayan Husilerin de bu toplantılara katılacağı belirtilmişti. Husiler, söz konusu görüşmeler için, "sorumluluk bilinciyle ciddi bir şekilde yapılacak görüşmelere olumlu tepki vereceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Daha önce Yemen'de Mayıs ve Temmuz ayları olmak üzere iki kere insani yardım amaçlı beşer gün ateşkes ilan edilmişti. Bu ateşkese Husiler uymayarak çatışmaya devam etmişlerdi.


Kaynak: cha