Karabağ savaşının en hareketli günleriydi. 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gece, yıl 1992. 11356 nüfuslu hocalı kasabasını Azeri Asaf Haciyev komutasındaki 160 kişilik polis gücü koruyordu. O gece hocalı kasabasının tüm giriş ve çıkış noktaları tutuldu. Ermeni güçleri bir anda meydanlarda belirdi. Kadın, çocuk, hamile, genç, yaşlı ayrımı yapmadılar. Özünde Azeri bildikleri herkesi öldürdüler.

613 AZERİ KATLEDİLDİ

Hocalı katliamının bilançosu çok sonra çıktı ortaya 83 çocuk 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 Azeri baskında katledildi. 487 kişi ağır yaralandı. 1275 kişi ise rehin alındı. 150 Azeri ise bir daha geri dönmemek üzere kayboldu. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerse vahşeti gözler önüne serdi.

BÖLGEDEKİ BELİRSİZLİK VE ÇATIŞMALAR HALA DEVAM EDİYOR

Hocalı katliamının üzerinden 23 geçti. Aradan geçen yıllar içinde bazı ülkeler yaşananları soykırım olarak tanıdı. Bugün hukuki platformlarda Azerbaycan'a ait olduğu belgelenen 7 il hala ermeni işgali altında. Dağlık Karabağ çevresinde yaşanan ufak çaplı çatışmalarda her iki taraf da kayıp vermeye devam ediyor.
Editör: TE Bilişim