Belçika'nın Almanya sınırında dış kısımlarında çizik ve çatlaklar olduğu tespit edilmiş iki atom reaktörünü tekrar çalıştırmasına tepki yağıyor. Medyaya yansıyan haberlere göre Belçikalı enerji devi Electrabel dün, Almanya'nın Aachen kentine sadece 60 kilometre uzakta olan Lüttlich kentindeki Thihange 2 ve 150 kilometre mesafedeki Antwerpen'deki Doel 3 atom reaktörlerini tekrar çalıştırma kararı aldı.

Alman devlet radyo televizyon kurumu WDR'in, söz konusu enerji kuruluşu kaynaklarına dayandırarak verdiği habere göre iki reaktör eş zamanlı olarak çalıştırılacak. Ancak söz konusu atom reaktörlerinde çizikler olduğu bildiriliyor ve yeniden aktif hale getirilecek olmasına tepki yağıyor.

Aachen Atom Enerjisine Karşı Aksiyon Birliği (AAA), Perşembe gününden itibaren, güvenilir kaynaklardan aldıkları haberlere göre Tihange 2 reaktörünün Cuma gününden itibaren çalıştırılacağını duyurmuştu. Aktivistler bunu “sorumsuzluk” olarak nitelendirerek sert şekilde eleştirdi. Uzmanların, söz konusu iki atom reaktörünün dışı kısımlarında 2 bin civarında çizik tespit etmesi yüzünden reaktörler yaklaşık 1,5 yıl önce durdurulmuştu. Ancak Belçika Atom Gözlem Merkezi birkaç hafta önce söz konusu reaktörlerin tekrar çalıştırılmasına izin verdi.

RİSKLİ REAKTÖRLERİN ÇALIŞTIRILMASI SORUMSUZLUKTUR

Reaktörlere yakın noktada bulunan Almanya'nın Aachen kenti sakinleri ve şehir politikacıları karara sert tepki gösterdi. Aachen Büyükşehir Belediye Başkanı Marcel Philipp, reaktörlerin aktif hale getirilmesi planlarının sorumsuz ve tehditkar olduğunu kaydetti. Aachen Belediye Meclisi ise oy birliği ile aldığı kararla, eyalet ve federal yönetimlerden, Tihange reaktörünün durdurulmasının sağlanmasını talep etti.

Aachen Kriz Merkezi ise ilk kez atom felaketi tatbikatı yaptı. Tatbikattaki senaryo ise Tihange atom reaktöründe olası bir felaketti.

Reaktörlerin çalıştırılacak olmasına Kuzey Ren Vestfalya (KRV)Ekonomi Bakanı Garrelt Duin de sert şekilde eleştirdi ve “Bu tehlikeli reaktörler durdurulmalı. Tehlikeye rağmen Tihange ve Doel'in çalıştırılma süresinin uzatılması sorumsuzluktur.” dedi.

Belçika ise bu iki reaktörün 2025'e kadar faaliyette olmasını planlıyor.
Kaynak: cha