Birleşmiş Milletler (BM), Somali'de uzun bir süredir devam eden kuraklık sebebiyle 58 binden fazla çocuğun ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

BBC'nin haberine göre, Birleşmiş Milletler İnsan Yardım Koordinasyon Bürosu (OCHA)'dan yapılan açıklamada, ülkede yetersiz beslenmenin "alarm verici" boyutlarda olduğu belirtildi. Açıklamaya göre yaklaşık bir milyon Somalili, yani nüfusun 12'de biri gıda ihtiyacını karşılamakta zorlanıyor. Kuraklık, kısmen doğu ve güney Afrika'yı etkileyen Pasifik okyanusu - atmosfer olayı El Nino'ya bağlanıyor.

Kuraklıktan en fazla etkilenen bölgeler Puntland ve 1991'de bağımsızlığı ilan etse de hiçbir ülke tarafından tanınmayan Somaliland. Yardıma ihtiyacı olanların çoğu, ülkede yıllardır devam eden savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalmış insanlar.

BM'ye göre, toplam 4,7 milyon kişinin (nüfusun yaklaşık yüzde 40'ı) insani yardıma ihtiyacı var. BM'nin Somali'deki insani yardım koordinatörü Peter de Clercq, "Beş yaşının altındaki 305 bin çocuk yetersiz besleniyor. 58 bin 300 çocuğun tedavi edilmemesi halinde açlıktan öleceğini tahmin ediyoruz" dedi. Somali'nin komşusu Etiyopya'da da yağmur yağmaması nedeniyle 10 milyondan fazla kişinin gıda yardımına ihtiyacı var. Zimbabve'de de kuraklığın yaşandığı yerler felaket bölgesi ilan edildi.
Kaynak: cha