Bulgaristan'da iktarı elinde bulunduran hükümet lideri Oreşarski, istifasını Bakanlar Kurulu sonrası istifasını açıkladı. Meclise sunulan istifa perşembe günkü genel oturumda oylanacak.

Plamen Oreşarski'nin istifa etmesinin ardındna hükümeti Cumhurbaşkanı Plevneliev, 6 Ekim'de yapılacak olan erken seçime kadar gecici bir hükümet kuracak. Bu hükümet teknoktratlar hükümeti olacak.

Oreşarksi hükümeti istifa etmesine rağmen görevini 5 Ağustos'a kadar sürdürecek. Bulgaristan Cumhubaşkanı, 6 Apustos'ta sınırlı yetki sahibi alacak olan kabinenin kadrosu ve çalışma önceliklerini açıklayacak.

Koalisyonla oluşan hükümet, 2013 yılında istifa eden Başbakanın kaderini paylaştı. İktarı döneminde halkını hayal kırıklığına uğratan Borisov'un döneminde 11 gün içinde 14 kişi kendisini yakmıştı.

Yapılan erken seçimle Oreşarski hükümeti iktidarı eline almış ve 29 Mayıs'ta göreve gelmişti. Protestolara ara verilmiş kısa bir süreliğine de olsa huzur sağlanmıtı. Ancak yapılan istemeyen atamaların gerçekleşmesi ve halkın istemediği türde adımlar atılması bardağı yeniden taşırdı. Her ne kadar halkın istediği şekilde düzenlemeler yapılsa da 6 ay boyunca protestolar devam etişti. Protestocular, hükümetin istifasını istiyor ve meclisin feshedilmesini istiyordu.

Oreşarkski'nin istifa etmesiyle eski Başbakan olan Borisov, görevi tekrar üstlenebileceğini ve halkın istediği bir hükümeti oluşturabileceğini ifade etti.
Editör: TE Bilişim