ABD istihbarat servisinin 13 yıl önce hazırladığı ve Irak işgaline gerekçe gösterilen raporun gerçekleri yansıtmadığı resmen kanıtlandı. 93 sayfalık raporda Irak'ta Saddam Hüseyin iktidarının elinde kitle imha silahlarının olduğu anlatılıyordu. Irak yönetiminin El Kaide'ye destek sağladığı detayları da vardı. Dönemin ABD Başkanı George Bush, raporu Kongre'ye sunarak işgal iznini almıştı. ABD merkezli Vice News sitesi söz konusu raporun orijinalinin büyük bir kısmına ulaştı. Bilgi edinme yasası aracılığıyla CIA'den alınan rapora göre, Saddam Hüseyin yönetiminin kitle imha silahı ürettiği iddiasının teyidi için yeterli delil olmadığının aslında Bush yönetimine bildirildiği ortaya çıktı. Raporda Irak'ın kitle imha silahı üretim programına devam ettiği, ancak bu silahlara ilişkin anahtar konumdaki bir çok önemli bilginin eksik olduğu kaydediliyor. Bush ise 7 Ekim 2002'de istihbarat raporlarının sarsılmaz biçimde kitle imha silahı bulunduğunu teyit ettiğini söylemişti. Raporda dikkat çeken bir hususta Saddam Hüseyin'in nükleer silaha sahip olma niyeti olmasına karşın bunu yapabilecek materyalinin bulunmadığı ve yakın zamanda bunu yapabilecek kapasitesinin de olmadığının Bush yönetimine bildirilmiş olması.

1 MİLYON KİŞİ ÖLDÜ

Raporda, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Donald Rumsfeld'in, Irak rejimi ile El Kaide arasında işbirliği olduğuna ilişkin "kesin kanıtları olduğu" iddiası da teyit edilmiyor. O güne kadar yakalanan El Kaide militanlarının hiçbirisinin Irak rejiminden destek aldığı bilgisinin olmadığı belirtilen raporda, Irak ile El Kaide arasında operasyonel bir bağ bulunamadığı kaydediliyor. 20 Mart 2003'te başlatılan Irak işgali nedeniyle 1 milyona yakın kişi ölmüştü.

2 BİN İŞKENCE FOTOĞRAFI YAYIMLANACAK

ABD askerlerinin Irak ve Afganistan'daki üslerinde tutuklulara yaptıkları işkencelere dair önemli bir karar alındı. New York'taki bir eyalet mahkemesi ABD ordusunun işkence fotoğraflarını yayımlaması gerektiğine hükmetti. 2 bin fotoğrafın içinde Irak'taki Ebu Garib Hapishanesi'nde yapılan işkencelere dair görüntülerin de olduğu belirtildi. Daha önce kamuoyuna sızan Ebu Garib'taki işkence fotoğrafları büyük tepki toplamıştı. ABD ordusunun 60 gün içinde itiraz hakkı var.
Editör: TE Bilişim