SURİYE’de ABD’nin silahlandırdığı Hazm Hareketi’nin kendini feshedip İslamcılara katılması eğit-donat programına gölge düşürürken sahada güçlenen Nusra Cephesi’nin Körfez parası için El Kaide ile bağını koparacağı öne sürüldü.

 Esad yönetimini devirmeye çalışan Katar dahil bazı Körfez ülkelerinin istihbarat yetkilileri son birkaç ay içerisinde Nusra lideri Muhammed Colani ile bir araya gelerek El Kaide ile bağlarını koparmalarını istedi. Buna karşılık Nusra’ya daha fazla para ve malzeme desteği vaat edildi. Bu konuda örgütün ana çizgisini belirleyen Şura Konseyi’nin bir karar vermesi bekleniyor. İslamcı gruplarla yakın ilişkisi olan cihatçılardan Muzamjer el Şam “Yeni oluşum yakında ortaya çıkar. Nusra, Muhacirin ve’l Ensar Ordusu ve diğer birlikleri kapsayacak. Nusra isminden vazgeçilecek. El Kaide ile bağlar kesilecek. Ancak tüm Nusra emirleri aynı fikirde değil, bu nedenle açıklama ertelendi. Yine de Colani bunu yapacak, başka şansı yok. Mutlu olmayanlar ayrılabilir” dedi. Katar’ın Nusra’nın Suriyelilerden oluşan bir örgüte dönüşmesi talebine karşın Colani’nin Çeçenlerin liderliğinde yabancılardan oluşan Muhacirin ve’l Ensar Ordusu ile birleşmeyi önerdiği aktarıldı. Yeni örgütün Suriye’nin kuzeyinde üstleneceği belirtildi.

NUSRA ILIMLILARI SÜPÜRDÜ

BM, ABD ve Türkiye’nin terör listesinde olan Nusra ise son dönemde ABD’nin bel bağladığı gruplardan Hazm Hareketi ile Suriye Devrimciler Cephesi’ni sahadan sildi. İdlib ve Halep’teki üslerini Nusra’ya kaptıran Devrimciler Cephesi lideri Cemal Maruf adamlarıyla Türkiye’ye sığınmıştı. Hazm Hareketi de kendini feshedip harekete bağlı askerlerin İslamcı Şam Cephesi’ne katıldığını duyurdu. Körfez ülkeleri Nusra ile etkilerini arttırmayı umarken Hazm Hareketi’nin sonu ılımlılardan ordu yaratma planlarına darbe oldu. ABD Dışişleri, Hazm Hareketi’nin kendini feshetmesinin ılımlı cepheyi olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Nusra Cephesi, 2013’te terör örgütü IŞİD ile anlaşmazlığa düşünce doğrudan terör örgütü El Kaide lideri Eyman el Zevahiri’ye biat etmişti.

Cephelerdeki genel durum şöyle:

ROJAVA: YPG/YPJ güçleri Kobani’nin merkezinin ardından 298 köyü kurtardı. 68 köy hâlâ IŞİD’in elinde. Fırat hattını tutan IŞİD bölgeden temizlenmedikçe hem Kobani hem doğudaki Cezire Kantonu’na yönelik tehdit bitmeyecek.
DEYR EL ZOR: Petrol yataklarının bulunduğu bölgede Suriye ordusu IŞİD mevzilerini bombalıyor. Bölgenin yarısını elinde tutan IŞİD son zamanlarda ciddi kayıplar verdi.
MUSUL: Musul ve Tel Afer’i kurtarmak için Irak ordusu, Şii milisler ve Peşmerge’nin hazırlıkları sürüyor. Musul’u kurtarmak için üç farklı kampta eğitilenlerin sayısı 25 bini aştı.
EL ENBAR: IŞİD’in en güçlü olduğu vilayet.
Editör: TE Bilişim