Fransa Başbakan Manuel Valls, ülkede aşır sağ tehlikesinin hala geçmediğini söyledi.

Aşırı sağ parti Ulusal Cephe'nin (FN) büyük şok yaşadı bölgesel seçimlerinin ikinci turu sonrası konuşan sosyalist Başbakan Valls, ''Aşırı sağ tehlikesi henüz geçmiş değil. Bölgesel seçimlerin ilk turu ve daha önceki seçim sonuçlarını unutmuyorum.'' ifadelerini kullandı. Sol bloğun seçimlerde büyük başarı elde ettiğine dikkat çeken Fransa Başbakanı, ''Ancak zafer mesajlarının verileceği ya da rehavete kapılacak bir gecede değiliz.'' dedi. Manuel Valls, aşırı sağ karşısında baraj oluşturulması çağrısına kulak veren seçmenlere teşekkür ettiğini belirterek, bu gece aşırı sağın hiçbir bölgede başkanlığı kazanamadığını vurguladı.

Manuel Valls, iktidardaki Sosyalist Parti'nin (PS) merkez sağ adaylar lehine seçimlerden çekildiği FN'n ilk turda açık ara önde yer aldığı Nord-Pas-de-Calais-Picardie, Provence-Alpes-Côte d’Azur ve Alsace-Champagne-Ardenne-Alsace-Lorraine bölgelerinde yeni seçilen bölge meclisi üyelerine de artık büyük görevler düştüğünü kaydetti. Başbakan Valls, aşırı sağa karşı oy verilmesi yönündeki çağrılara cevap verenlere ya da ilk turda aşırı sağ partiye oy verip ikinci turda oy vermeyen seçmenlere artık politikalarının eskisi gibi olmayacağını göstermeleri gerektiğine dikkat çekti. Bütün Fransızların etrafında toplanacağı tek şeyin cumhuriyet değerleri olduğuna vurgu yaptı.

PS Genel Sekreteri: Fransızlar aşırı sağı istemiyor

Sosyalist Parti Genel Sekreteri Jean-Christophe Cambadelis de sonuçların PS için başarı olduğunu kaydetti. Cambadelis, seçimlerde Sosyalist Parti ve solun iyi bir direnç gösterdiğini belirterek, Merkez Sağ Cumhuriyetçiler'in ise seçimlerde beklenenden dah az oy elde ettiğini hatırlattı. Jean-Christophe Cambadelis, seçimlerin kaybedeninin ise aşırı sağ parti olduğuna vurgu yaptı. PS Genel Sekreteri, ''Seçimlerde verilen mesaj açık. Fransızların çoğunluğu aşırı sağı istemiyor.'' ifadelerini kullandı.


Kaynak: cha