Güney Kore’deki ana muhalefetteki Yeni Siyaset Demokrasi Birliği’nin kurucu eş başkanı Ahn Cheol-soo'nun, partisinden istifa etmesi ülkede tartışmalara yol açtı.

Güney Kore’deki ana muhalefet partisi Yeni Siyaset Demokrasi Birliği’nde aylardır süren tartışmalar, dün Ahn Cheol-soo’nun partiden istifası ile farklı bir boyut kazandı. Partinin kurucu eş başkanlarından Ahn, pazar günü yaptığı açıklama ile partisinden istifa ettiğini duyurdu. Partililer Ahn’ı arayıp ikna etmeye çalışsa da, gelecek haftalarda muhalefetten 20 ila 30 vekilin daha istifa edeceği ön görülüyor.

Partideki reform istekleri ile son zamanlarda sık sık gündeme gelen Ahn, Yeni Siyaset Demokrasi Birliği Genel Başkan Moon Jae-in’nden parti genel kurultayını toplayıp bir an evvel reformlar paketlerini uygulamaya koymasını istiyordu. Genel kurultayın toplanmasını şimdilik gereksiz bulan Başkan Moon, Ahn’ın reform istekleri için zaman istemişti. İki siyasi arasında ipler gerilince süreç Ahn’ın istifası ile sonuçladı.

Moon, Ahn’ın istifasını yalnış buldu. Moon, kurucu eş başkanı olduğu partiden Ahn’ın istafa etmesinin halka karşı işlenmiş bir ayıp olarak değerlendirdi. Ahn ise kendi istifasını Apple'ın kurucusu Steve Jobs’un zamanında şirketten atılmasına benzetti. Steve Jobs 1985 yılında Apple’dan atılmış, 1997 yılında ise aynı firmanın en tepe yöneticisi olmuştu.

Öte yandan Ahn’ın yeni bir siyasi parti için çalışmalara başlayacağı iddia ediliyor.
Kaynak: cha