Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak kriziyle başlayan gerginliğin endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi. Hükümetin son 3 yılı ile ilgili değerlendirme toplantısında konuşan Garibaşvili, söz konusu krizin bölgesel güvenlik ve uluslararası istikrar açısından da oldukça büyük riskler taşıdığının altını çizdi. Her iki ülke ile de komşu olmanın sorumluluğu ile tarafları sağduyuya çağırdıklarını vurgulayan Garibaşvili, mevcut durumun hem bölge hem de krizin tarafları olan ülkelerin ortak çıkarlarına ters olduğunu hatırlattı.

Bakanların, bazı milletvekillerinin, kuvvet komutanlarının ve yabancı misyon temsilcilerinin katıldığı toplantıda Başbakan Garibaşvili ülkesi ile Avrupa Birliği(AB) arasındaki ilişkilere de değindi. Gürcistan Başbakanı hükümet olarak AB’ye entegrasyonun ülkesinin geleceği olarak gördüklerini ifade etti. AB ile ilişkilerin son 3 yılda gerçekleştirilen hukuki reformlarla oldukça iyi bir seviyeye geldiğini ve bundan memnuniyet duyduklarını dile getiren Garibaşvili, AB ile ülkesinin ortaklık anlaşması imzaladığını hatırlattı. Başbakan, Gürcistan’ın Doğu Ortaklık Programı'nda entegrasyon konusunda bölge lideri konumunda olduğunu bildirdi. AB ‘nin geçtiğimiz hafta Gürcistan vatandaşlarına vize uygulamasının kaldırılması ile ilgili rapor yayınlandığını belirten Garibaşvili, "Vizelerin kaldırılması diplomasi tarihimizin en önemli zaferidir."’dedi.

YABANCI SERMAYEYE GÜVEN


Ülkesinin NATO ve ABD ile de koordineli hareket ettiğinin altını çizen Garibaşvili, Gürcistan ordusunun Afganistan başta olmak üzere hem güvenlik hem de lojistik konusunda destek verdiğini hatırlatarak bu desteğin devam edeceğini bildirdi.

Gürcistan’ın çok önemli jeopolitik bir konuma sahip olduğunun altını çizen Garibaşvili özellikle Türkiye üzerinden Karadeniz ağı kapsamında Avrupa’ya enerji ihracı sağlanabileceğini ifade etti. Başbakan Garibaşvili enerji alanında yatırımların hızla devam edeceğini belirterek geçtiğimiz aylarda açılışı yapılan ve Çalık Holding tarafından inşa edilen Gardabani Hidro Elektrik Santrali'nin(HES) bir başlangıç olduğu, benzer projelerin arkasının geleceğini bildirdi.

Başbakan Garibaşvili ülkesinin geçtiğimiz 3 yılda özellikle turizm konusunda son derece önemli pozitif gelişmeler kaydettiğini vurguladı. Her geçen yıl ülkeye gelen turist sayısında artış olduğunu belirten Garibaşvili, ülkesinin turizm potansiyelinin rantabl değerlendirilmesi ve uygun yatırımlarla gelirlerin de aynı oranda artabileceğini söyledi. Geçtiğimiz yıl ülkede rekor seviyede turist ağırlandığını belirten Garibaşvili, Gürcistan’ın son bir yıl içerisindeki turizm gelirlerinin 4 milyar 600 milyon doları bulduğunu ifade etti

Gürcistan’da yatırım yapmayı düşünen yabancı yatırımcılara mesaj veren Başbakan Garibaşvili, Heritage Fundation’un verilerine göre Gürcistan’ın Ülkelerin Ekonomi Özgürlük İndeksi sıralamasında 170 ülke arasında 22’inci olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl yabancı yatırımcıların ülkesine 1 milyar 700 milyon dolar yatırım yaptıklarını ifade eden Garibaşvili, yabancı sermayenin ülkeye gelmesi konusunda gerçekleştirdikleri kanuni düzenleme ve sermaye güvenliği konularında yaptıkları reformlarla her geçen gün yabancı sermeyenin artacağına inandığını ifade söyledi.
Kaynak: cha