Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran'ın atom bombası elde etme amacıyla faaliyetlerde bulunduğuna dair yapılan iddialarla ilgili tüm soruşturmaları sona erdirdi. Tahran ise nükleer silahın da elde edilebileceği tüm nükleer faaliyetlerin kapsamını daraltma sözü verdi.

İran'la dünya güçleri arasında daha önce yapılan anlaşmada tüm soruşturmaların sona erdirilmesinde mutabık kalınmıştı. UAEK Yinetim Kurulu'nu oluşturan 35 ülkenin temsilcileri de oy birliği ile bu anlaşmayı onaylamış oldu.

UAEK Başkanı Yukiya Amano, şu ana kadar yaptıkları soruşturmalarda İran'ın tüm nükleer faaliyetlerini ele alamadıklarını söyledi ve İran'ın nükleer silah peşinde olduğuna dair bazı şüpheli faaliyetlere değindi. İran temsilcisi Rıza Necefi ise 'şüpheli' olarak nitelendirilebilecek bir faaliyette bulunmadıklarını vurguladı.

İran'ın birkaç hafta içinde nükleer programının barışçıl amaçlı olduğuna dair artık hiçbir şüpheye yer kalmayacak şekilde son adımları attığını açıklaması ve UAEK'nın da bu durumu tespit etmesi bekleniyor. Bunun ardından ise İran'ın elindeki zenginleştirilmiş fakat nükleer silah yapmaya henüz yaramayacak uranyum izotopları ise Rusya'ya gönderilecek.
Kaynak: cha