İngiliz Daily Mail Gazetesi, Türkiye üzerinden kaçak yollarla Suriye 'ye giden 3 İngiliz kızın, peşinden gittikleri diğer arkadaşlarının kimliğini açıkladı. Geçen yıl aralık ayında İngiltere 'yi terk edip Türkiye üzerinden sınırı geçip IŞİD'e katılan Sharmeena Begum'un babası Mohammed Uddin, kızının İngiltere'de radikalleştiğini belirtti. Shameema Begum'un babası Mohammed Uddin, Eastenders dizisini seyreden, Rihanna'yı dinleyen, iyi giymeyi ve makyaj yapmayı seven kızının aşırı İslamcıların ağına düştüğünü söyledi. Mohammed Uddin, kızının telefon konuşmalarından hiç şüphelenmediğini kaydetti.

BABASI KONUŞTU

Kızının IŞİD'e katılmasında İngiliz polisini suçlayan Muhammed Uddin, Türkiye'deyken gerekenin yapılmadığını iddia edip şunları söyledi: "Türkiye'de kimsesi yoktu. Nasıl oraya gitti? 15 yaşında olmasına rağmen yanında kimse olmadan nasıl Türkiye'ye gitmiş olabileceğini polise sordum. Polis bana havayolları kurallarına göre 14 yaşındakilerin kendi başlarına uçabileceklerini söyledi. Kızım Türkiye'ye gittiğinde Suriye sınırını geçmeden daha çok şey yapılabilirdi. Türkiye'de birkaç gün kalmış. Telefon kayıtlarından Türkiye'deyken bazı yerlere telefon açtığını gördüm. Tüm bu bilgileri polise verdiğim halde bir şey yapılmadığı için üzgünüm. 4 veya 5 günde 3-4 kişiyi aradı. Belki Türkiye'de onu bulabilirlerdi, ama bulmadılar."
Sharmeena Begum'ün peşinden gidip IŞİD'e katılan 3 arkadaşıyla Bethnal Green Akademisi'nde okurken tanıştıkları ve birbirlerinden hiç ayrılmadıkları ortaya çıktı. Cihatçı gelin olmak için Suriye'ye geçip IŞİD'e katılan İngiliz öğrencilerin, Londra'da aynı okulda GCSE seviye kurslarına gittikleri öğrenildi. Öğrencilerin Rakka'da da birlikte oldukları tahmin ediliyor.
Editör: TE Bilişim