İspanya’da dün yapılan genel seçimler tarihi değişime sahne oldu. 1980’lerden beri devam eden iki partili sistem sona ermiş oldu.

36,5 milyon İspanyol seçmen, Parlamento’nun alt kanadına 350 vekil ve üst kanadı Senato’ya 208 senatör seçmek için sandığa gitti.

Yüzde 97’si açılan sandık sonuçlarına göre iktidardaki muhafazakar Halk Partisi (PP) yüzde 28,7 oyla birinci çıktı. Meclis’e 121 vekil gönderen PP, büyük oy kaybına uğradı ve tek başına iktidarı kaybetti. PP'nin koalisyon hükümeti kurabilme ihtimali de düşük görülüyor. Başbakan Mariano Rajoy’un partisi, 2011 seçimlerinde yüzde 44,6 oy alarak 186 vekil elde etmişti.

Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) yüzde 22,1 oy alarak Meclis’e 92 vekil gönderecek. PSOE bir önceki seçimde yüzde 28,7 oyla 110 sandalye kazanmıştı.

Bu seçimlerde en büyük çıkışı, kemer sıkma politikalarına karşı çıkan sol görüşlü Podemos (Yapabiliriz) partisi yaptı. İlk kez katıldığı genel seçimde yüzde 20,6 oy alan Podemos, 69 vekil kazandı.

Podemos gibi ilk kez genel seçime katılan Ciudadanos (Vatandaşlar) partisi yüzde 13,8 oy alarak, 40 sandalye elde etti.

Hiçbir parti hükümet kurmak için gereken 176 vekili elde edemezken, önümüzdeki günlerde koalisyon ve yeniden seçim senaryoları gündeme gelecek.

PODEMOS: YENİ İSPANYA DOĞDU

At kuyruğu saç modeli ve televizyon programlarındaki konuşmalarıyla dikkat çeken Pablo İglesias’ın partisi Podemos, en büyük çıkışı yaptı.

2011’de çıkan Öfkeliler (İndignados) hareketini siyasi oluşuma dönüştürmeyi başaran siyaset bilimi öğretim üyesi İglesias, yolsuzluk skandallarını sürekli gündemde tuttu.

Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra basın mensuplarının karşısına çıkan Pablo İglesias, “Yeni İspanya doğdu. Katalonya ve Bask’ta 1. partiyiz ve Madrid gibi bir çok bölgede 2. partiyiz. PSOE tarihinin en kötü ve PP de 1989’den beri en kötü sonucunu aldı. Değişimin partileri her seçimde daha fazla oy alıyor. Bundan sonra seçim kanunu ve Anayasa’da reform kaçınılmazdır.” dedi.

Podemos sözcüsü İnigo Errejon da seçim sonuçlarına dair yaptığı değerlendirmede, “İki partili sistem bitti” ifadelerini kullandı.
Kaynak: cha