Gazze üzerinde devam eden saldırılar sonucu yüzlerce insan hayatını kaybetmiş ve binlerce insan yaralanmıştı. Bunun üzerine Birleşmiş Milletler önce ateşkes çağrısı yapmış sonrasında da savaşı durdurması için İsrail'e bildiri yollamıştı.
Tüm dünya tarafından kınanan ve lanetlenen saldırıların şiddeti an be an artarken uluslarası gerilimlerin de şiddeti artıyor. Bütün ülkelerce savaşın durdurulması ve ateşkes yapılması istenmişti ancak resmi bir açıklama bu konuda gelmemişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından İsrail'e resmi olarak ateşkes çağrısı ve savaşı durdurun bildirisi yollandı. Hiç bir çağrıya aldırış etmeyen İsrail'in bu bildirime nasıl cevap vereceği merak konusuydu.

Bugün İsrail Başbakanı Netenyahu ve Ban düzenledikleri ortak baısn toplantısındakki gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı. İsrail'in demokratik bir ülke olduğuna değinilerek Filistin hükümeti tarafından İsrail'in tanınması istendi.

Ban'ın yaptığı açıklamalarda ise hedef Hamas'tı. Hamas'ın İsrail'e yaptığı roket saldırılarını kınadığını ve kaybedilen İsrailliler için Netanyahu'ya başsağlığı dilediğini ifade etti. Tüm İsrail halkına da başsağlığı diliyorum dedi.

Filistinli Muhammed'in de yakılarak öldüğünden dolayı acı duyduğunu ifade eden Ban, daha fazla Filistinli ve İsraillinin hayatını kaybetmemesini istiyor.

Filistin lideri ve ABD Dışişleri Bakanı ile görüşmeler yapan Ban, bir an önce saldırıların durup müzakerelerin başlanılmasını istedi.

İki tarafa da çağrı yaparken İsrail'in saldırılarını doğru bulmasının da ayrıça bir çelişki yarattığı Ban, Hamas'ın saldırılarını durdurup Filistin'in İsrail'i tanımasını istedi.

Netanyahu da açıklamalarda bulunarak İsrail'in saldırılar öncesi ateşkes sunduğunu ve Hamas'ın u teklifi kabul etmediğini söyledi. Filistin'deki sivilleri canlı kalkan olarak kullanan Hamas'ın bütün olanlardan sorumlu tutulması gerektiğini istedi. 

Hamas'ın saldırı yapmak amacıyla yapılan tüneller nedeniyle İsrail'in kendisini korumak için ne gerekiyorsa onu yaptığını belirten İsrail Başbakanı, yapılan saldırıların hakları ve görevleri olduğunu belirtti.
Editör: TE Bilişim