Türkmenistan yönetiminin girişimiyle Köroğlu destanı, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne alındı. Bununla ilgili karar, UNESCO'nun Hükümetlerarası Komitesi'nin 10. toplantısında alındı. Namibya'da düzenlenen toplantıya 100'ün üzerinde ülkeden 500 civarında temsilci katıldı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'a Bakanlar Kurulu toplantısında Köroğlu destanının UNESCO listesine dahil edilmesi ile ilgili bilgi verildi. Devlet Başkanı Berdimuhamedov, bu destanda vatanını savunmada Türkmen halkının kahramanlığının anlatıldığını ve Türkmen halkının vatanseverlik, yiğitlik, cesaret, şefkat, dostluk ve sadakat gibi karakterlerinin yansıtıldığını belirtti.

Türkmenistan'da halk ozanlarının saz eşliğinde söylediği Köroğlu destanı ise gelenek ve göreneklerin sözlü olarak gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir rol oynadığı için listeye alınmaya değer bulundu. UNESCO, Köroğlu destanı geleneğinin yaratıcılığı ve sanat becerilerini geliştirdiğini, insanlara güçlü bir sosyal ve kültürel aidiyet duygusu verdiğini belirtti. Destanın ayrıca Türkmenistan'daki gelenekleri anlatan sözlü bir ansiklopedi niteliğinde olduğuna dikkat çekildi.

Türkmenistan'dan daha önce tarihi Merv, Köhneürganç ve Nusay gibi tarihi kentlerdeki anıtlar UNESCO'nun koruması altına alınmıştı.
Kaynak: cha