Mısır'da yaklaşık bir haftadır "Devlet Başkanı Abdulfettah Es-Sisi'nin, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) dönem başkanlığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teslim etmek için Türkiye'ye gideceği" haberi tartışılıyor. Dışişleri komisyon üyesi ve eski Büyükelçi Ruha Ahmed Hasan, "Mısır'ın, Erdoğan görevde olduğu sürece Türkiye'ye el uzatmayacağını" öne sürdü. Veto gazetesi yazarlarından ve Dış Haberler Editörü Mustafa Bereket ise Erdoğan’ın Riyad’ı aracı yaparak görüşmek istediği Sisi’nin Türkiye’ye gitmeyeceğini iddia etti.

Geçen hafta Mısır'da, askere ve istihbarata yakınlığı ile bilinen Sad El-Beled televizyonunda 'Yüksek Seviye' programının yapımcı ve sunucusu gazeteci yazar Ahmed Musa, Sisi'nin Türkiye'ye gideceğiyle ilgili iddia ortaya atmıştı. Sisi'ye seslenen Musa, "57 üye ülkesi bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın dönem başkanlığını Nisan ayında Türkiye'ye giderek Erdoğan'a teslim edeceği haberini aldım, bunu kabul etmiyorum." ifadelerini kullanmıştı. Haber bir anda hem Türkiye ve hem de Mısır basınında geniş yer buldu. Ülkenin önde gelen basın kuruluşlarından Al-Ahram, Masr El-Youm, Youm Sabıa ve Veto gibi gazeteler, Sisi'nin gidecek olmasına çok sert tepki gösterdi. Bu olay üzerine Dışişleri eski müsteşarı emekli Büyükelçi ve halen Dışişleri komisyon üyesi görevini yürüten Ruha Ahmed Hasan, Cumhurbaşkanı Sisi'nin kesinlikle Türkiye'ye gitmeyeceğini öne sürdü. Hasan "Mısır'ın, Erdoğan görevde olduğu sürece Türkiye'ye el uzatmayacağını" iddia etti. Ayrıca devir teslim törenine Sisi'yi temsilen Başbakanlık, Dışişleri veya Cumhurbaşkanlığı'ndan bir temsilcinin katılabileceğini aktardı.

"ERDOĞAN, SUUDİ ARABİSTAN'I SİSİ İLE ARAYI DÜZELTMESİ İÇİN ARACI YAPTI"

Mısır'da internet haberciliğini ilk başlatan ve basılı medyaya yeni giren Veto gazetesi yazarlarından ve Dış Haberler Editörü Mustafa Bereket de olayı köşesine taşıdı. Bereket, Abdülfettah Sisi'nin bir haftadır çok ciddi tepki aldığını, artık bundan sonra Türkiye'ye gitmeyeceğini ileri sürdü. Ayrıca Cihan Haber Ajansı'na da özel konuşan Mustafa Bereket, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği üzerine Suudi Arabistan'ın Sisi ile görüşme konusunda aracı olduğunu savundu. Bereket, Erdoğan'ın, Türkiye gitmesi için Riyad aracılığıyla Sisi'ye baskı yaptığını; ancak ülkesinden çok tepki alan Mısır Devlet Başkanı'nın Nisan'da Türkiye'ye gitmeyeceğini iddia etti.

DIŞİŞLERİ SİSİ'YE DAVETİ DOĞRULAMIŞTI

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, geçen hafta, Cumhurbaşkanı Abdulfettah El-Sisi'nin, Türkiye'de yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısına davet edildiğine ilişkin Mısır'ın İİT'nin üyelerinden biri ve hâlihazırda zirvenin dönem başkanı olduğunu vurgulamıştı. Bundan sonraki dönem başkanı da Türkiye olacak diyen Bilgiç "Bu itibarla 10-15 Nisan 2016 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek olan 13'üncü zirveye tabiatıyla davet edilecek. Şu aşamada zirveye ilişkin resmi davetler henüz iletilmedi. Mısır'ın söz konusu zirveye hangi düzeyde iştirak edeceği kendi makamlarınca belirlenecek bir husus." ifadelerini kullanmıştı.

"TÜRKİYE, MISIR'A EMEKLİ BÜYÜKELÇİLERİ ARACI OLARAK GÖNDERİYOR"

Öte yandan Ankara'nın geçen Aralık ayında bazı emekli büyükelçileri Mısır'a, arayı düzeltmek için gönderdiği de konuşulanlar arasında. Ayrıca Kasım 2015'te, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Abdülfettah Sisi'nin 3 Temmuz 2013'te Muhammed Mursi'yi askeri müdahaleyle aşağı almasından sonra siyasi ve diplomatik ilişkilerin en alt düzeye indiği Mısır'a, Türkiye tarafından ilk resmi ziyareti gerçekleştirmişti. Hisarcıklıoğlu ise bu ziyaretin Erdoğan'ın bilgisi dâhilinde olduğu ve Kahire yönetimiyle arayı düzeltmek için Ankara'dan mesaj götürdüğü iddiasını yalanlamıştı.
Kaynak: cha