Kahire Ceza Mahkemesi, 22 ayrı suçlamayla soruşturması süren Bedii ile birlikte 10 kişiyi, ‘Rehberlik bürosu olayları’ davasından suçlu buldu.

Hakim, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı ile yardımcıları, Hayrat Şatır, İsam el-Aryan, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, Mısır Meclisi eski Başkanı Saad el-Katatni ve bir önceki konsey başkanı Muhammed Mehdi Akif hakkında müebbet hapis kararı verdi.

Daha önce üç ayrı mahkeme tarafından üç kez müebbet hapse mahkûm edilen Bedii hakkında verilen iki idam cezası da temyizde bozulmuştu.


Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii’nin diğer dört yardımcısı hakkında ise idam kararı verdi. Yargı kaynakları, verilen kararların nihai olmadığını ve temyiz yolunun açık olduğunu belirtti.

Sanıklar, 30 Haziran 2013’te başlayan yönetim karşıtı gösteriler sırasında Kahire’nin Mukaddam bölgesinde İhvan Genel Merkezi önünde dokuz kişinin ölümü ve 91 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olaylarda “öldürmeye teşvik, ruhsatsız silah bulundurma, silahlı gruplara katılmakla” suçlanıyor.

Çıkan olayların ardından İhvan Genel Merkezi yağmalandıktan sonra ateşe verilmişti. Mısır yasalarına göre; idam dosyaları nihai karara bağlanmadan önce devlet müftüsüne sevk ediliyor. Müftünün görüşü alındıktan sonra dosya mahkemeye iade ediliyor. Bu aşamanın ardından mahkeme nihai kararını veriyor.
Editör: TE Bilişim