ABD Başkanı Barack Obama, dünyadaki en iyi terörle mücadele ve istihbarat birimlerinin kendilerinde olduğunu söyledi.

Paris ve San Barnardino’daki terör saldırısından sonra Amerikan halkının kaygılı olmasının doğal olduğunu kaydeden Obama, ülkelerine yönelik olası bir terör saldırısını engellemek adına ellerindeki tüm gücü kullandıklarını ifade etti.

Başkan Barack Obama, Pazartesi günü yaptığı Pentagon ziyaretinden sonra bugün de Ulusal Terörle Mücadele Merkezi’ni (NCTC) ziyaret etti.

Obama NCTC’de aralarında Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı John Kerry, Ulusal İstihbarat Birimi Başkanı James Clapper, İç Güvenlik Bakanı Jeh Johson, FBI Başkanı James Comey’in olduğu üst düzey isimlerle bir toplantı yaptı.

Toplantının ardından kısa bir konuşma yapan Obama, toplantıda IŞİD’in insanları özellikle internet üzerinden radikalize etmeye çalıştığı bir dönemde güvenlik güçleri, teknoloji firmaları, topluluklar, inanç liderleri ve vatandaşlar arasında iş birliğini nasıl daha fazla güçlendirebileceklerini ele aldıklarını söyledi.

Obama konuşmasında terörle mücadelede atılan adımlar ve ülkede alınan güvenlik önlemlerine değindi. “11 Eylül saldırısından sonra iç güvenliği artırmak adına olağanüstü önlemler aldık” dedi.

Dünyadaki en iyi istihbarat, terörle mücadele ve iç güvenlik birimlerinin ABD’de olduğunu belirten Obama, “Arkadaşlarımız en iyileridir.” dedi. Obama bu birimlerin bu zamana kadar sayısız terör komplosunu bertaraf ettiğini ve çok sayıda teröristi etkisiz hale getirdiğini vurguladı.

ELİMİZDE BİR BİLGİ YOK

Obama, istihbarat ve terörle mücadele birimlerinin elinde ülke içindeki olası bir saldırıya ilişkin dikkate değer ve özel bir bilgi olmadığına dikkat çekti.

Bir tek birey veya küçük gruplardan oluşan yeni bir terörizm evresi ile karşı karşıya olduklarını kaydeden Obama, “Daha küçük olmalarından, kendi kendilerine çalıştıkları ve kendi kendilerini motive ettiklerinden dolayı belirlenmeleri daha zor. Bu da engellenmesini daha zor kılıyor.” dedi.

Tehdidin yeni bir evreye geçmesi sebebiyle güvenlik stratejisinin de değiştiğini kaydeden Obama, ABD’nin terörle mücadelesinin üç ana cephede ilerlediğini söyledi.

Obama ilk olarak teröristleri bulundukları yerde vurduklarını ifade etti. IŞİD hedeflerini Irak ve Suriye’de her zamankinden daha fazla vurduklarını hatırlattı. Çok sayıda liderlerinin öldüğünü dile getirdi.

İkinci olarak, teröristlerin ABD’ye girmesini engellemek için ellerindeki tüm gücü kullandıklarını ifade eden Obama, bu konuda müttefik ülkeler ile işbirliği içinde çalıştıklarını söyledi. Ülkeye gelen mültecilerin her birine en ileri inceleme yöntemlerinin kullanıldığını vurguladı.

Obama son olarak ülke içindeki saldırıları engellemek adına ileri adımlar attıklarını ifade etti. Bu konuda Terörle Mücadele Merkezi’nin yerel güvenlik güçleri ile sürekli iletişim halinde olduğunu belirtti.
Kaynak: cha