Obama'dan İran'a yönelik sıcak adım! İsrail'de oy yüzdeleri artan Netenyahu'ya Abd Başkanı Obama'dan kritik bir uyarı geldi. Obama, Netenyahu'ya İsrail ile ilişkilerini yeniden değerlendireceğini ifade ederken, İranlılara ise 'Tarihi barış fırsatını kaçırmayalım' diyerek yeşil ışık yaktı.

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun genel seçimlere bir gün kala ‘iktidarı döneminde Filistin devleti diye bir şey olmayacağı ve uluslararası baskılara rağmen Kudüs’te binlerce yeni ev (illegal yerleşimler) inşa edeceği’ şeklindeki açıklamaları sonrası ABD’nin, İsrail’e BM Güvenlik Konseyi’nde sağladığı kalkanı indirebileceği yönünde işaretler gelmeye başladı.

Netanyahu’nun MSNBC kanalına verdiği röportajda bir nebze geri adım atarak ‘sürdürülebilir, barışçıl iki devletli çözüm’ istediğini ancak bunun için şartların değişmesi gerektiğini söylemesi de Washington’un tepkisini azaltmadı. Netanyahu’nun partisi Likud’un salı günü seçimi kazanmasının ardından tebrik telefonunu geciktiren ABD Başkanı Barack Obama, beklenen görüşmesini önceki gün yaptı. Netanyahu’yu telefonla arayan Obama, seçim zaferi için kutladıktan sonra İsrail-Filistin meselesine değindi.

Beyaz Saray’dan adı açıklanmayan bir yetkili, “Başkan (Obama), Başbakan’a (Netanyahu), kendisinin iki devletli çözüme dair yeni pozisyonları ve açıklamaları sonrasında seçeneklerimizi yeniden değerlendirmeye ihtiyaç duyacağımızı söyledi” ifadesini kullandı. Washington’un tepkisi Obama’nın telefonuyla da sınırlı kalmadı.

POZİSYONUMUZ DEĞİŞEBİLİR

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest ABD’nin İsrail’e BM’de sağladığı diplomatik korumayı sona erdirebileceğinin sinyallerini verdi. Earnest, “ABD’nin BM’de attığı adımlar iki devletli çözümün en iyi sonuç olduğuna dayalıydı. Şimdi söz konusu müzakerelerdeki müttefikimiz, artık bu çözüme bağlı olmadığını söylüyor. Bu da bu konudaki pozisyonumuzu değiştirmemiz gerektiği anlamına gelir ve bunu da yapacağız” ifadelerini kullandı.

ABD’NİN HAMLESİ 1967 SINIRLARI MI ?

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’ün açıklaması üzerine adı açıklanmayan üst düzey bir Amerikalı yetkiliye bunun ABD’nin İsrail’e sağladığı BM’deki koruma kalkanının kalkması anlamına gelip gelmediği soruldu.

Amerikalı yetkili, henüz siyasi bir karar alınmadığı söylemekle birlikte “Bu seçeneği masadan kaldırmadık” diyerek kapıyı açık bıraktı. Amerikan New York Times gazetesi, Netanyahu’nun açıklamaları sonrası, ABD’nin Filistin tarafının talep ettiği, İsrail’in ise kabul etmediği 1967 sınırlarını tanıyan bir kararın BM Güvenlik Konseyi’nden çıkmasına izin verebileceğini yazmıştı.
Editör: TE Bilişim