ABD Başkanı Barack Obama, silah satışlarına getirilen sabıka kaydı sorgulaması zorunluluğuna tepki gösteren çevrelere ‘silahlarınızı almaya çalışmıyorum’ diye seslendi. Silahlara karşı duruşunun çarpıtıldığını dile getiren Obama, “Silah taşıma hakkına saygı duyuyorum.” dedi.

Başkan Obama, Virgina eyaletindeki George Mason Üniversitesi’nde düzenlenen "Amerika’da silahlar" başlıklı özel programda CNN’in ünlü spikeri Anderson Cooper’ın sorularına cevap verdi.

Hayatında hiçbir zaman bir silahı olmadığını belirten Başkan Obama, silah satışlarına getirilen sabıka kaydı sorgulaması zorunluluğunu savundu. Bunun silah alımına engel olmadığına dikkat çeken Obama, karşı gelinmesinin çok anlamlı olmadığını dile getirdi.

Obama, Ulusal Silah Birliği’nce (NRA) yayıldığı ifade edilen, “Obama silahlarınızı almaya çalışıyor.” şeklindeki söylentileri ‘hayali bir kurgu’ şekline nitelendirdi. NRA yetkilileri ile konuşmak istediğini dile getiren Obama, "Ancak tartışmalarımız deliller ve gerçekler üzerine kurulmalı" dedi.

Beyaz Saray’daki konuşmasında bahsederken gözyaşlarına engel olamadığı Newtown’daki ilkokul saldırısında yaşadıklarının başkanlığının en kötü günleri olduğunu belirten Obama, “İlk defa gizli servis görevlilerinin vazife sırasında ağladığına şahit oldum.” dedi.

Obama, başkalarını incitmeye amaçlayan insanların silahlardan uzak tutulmasına herkesin destek olacağını belirtti.

NRA: OBAMA İLE NE KONUŞACAĞIZ? BASKETBOL MU?

NRA Başkanı Chris Cox Fox News kanalına verdiği mülakatta Beyaz Saray’a gitmek gibi bir niyetinin olmadığını çünkü Obama ile konuşacağı hiçbir şeyin olmadığını söyledi.
Cox, “Ne konuşacağız? Basketbol mu? Oraya gidip Anayasadaki İkinci Değişiklik’e ve bu ülkedeki kanuna uyan silah sahiplerine saygı duymayan veya anlayamayan başkan ile konuşmaya merakım yok.” dedi.

Öte yandan CNN ile ORC araştırma şirketinin yaptığı ankette Amerikan halkının büyük çoğunluğunun Başkan Obama’nın yetkilerini kullanarak silah alımlarında sabıka kaydı incelemesi şartı getirmesine destek verdiğini gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 67 ile büyük çoğunluğu Obama’nın bu kararına olumla baktığını ifade etti. Karşı çıkanların oranı ise yüzde 32’de kaldı.
Kaynak: cha