Fransa'nın başkenti Paris, Suriye toplantısına ev sahipliği yaptı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un ev sahipliğinde düzenlenen çalışma toplantısında Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu temsil etti. Toplantıda Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yanı sıra Almanya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Katar ve İngiltere Dışişleri Bakanları da hazır bulundu.

Paris zirvesinde katılımcılar, iç savaşın hakim olduğu Suriye'de bir an önce ateşkesin sağlanması gerektiği ve siyasi görüşmelerin bir an önce başlaması çağrısı yaptı. Katılımcılar Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Suriyeli muhaliflerin gerçekleştirdiği görüşmede alınan kararlara da destek verdi. Riyad'da iç savaşı diplomatik yollardan çözebilmek adına toplanan Suriyeli muhalifler, rejimle müzakere için yüksek komisyon kurulması konusunda anlaşmıştı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı kaynakları Fransa'nın, Beşşar Esed'in gidişiyle sonuçlanacak bir siyasi geçişin ancak Suriye'nin yeniden inşaasını sağlayabileceğini savunuyor. Fransa; özgür demokratik ve tüm yurttaşların insan haklarına saygılı bir yönetim ile Suriye'deki çatışmaları sonlandırabileceğine dikkat çekiyor.
Kaynak: cha